Nagyvilág

400 embert vettek őrizetbe a meghurcolt újságíró melletti tüntetésen Oroszországban

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és egyes hírek szerint több mint 200, más sajtóértesülések szerint körülbelül 400 társát egy szerdai moszkvai tüntetésen.

A tüntetés résztvevői az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró miatt vonultak utcára és azoknak a rendőröknek a felelősségre vonását követelték, akik részt vettek a letartóztatásban. Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát pénteken kábítószerkereskedelem miatt vettek őrizetbe, kedden viszont már szabadon is engedték, miután ejtették az ellene emelt vádat. Az orosz sajtó egy része szerint az újságíró elleni fellépést a moszkvai városi vezetés és egyes szakszolgálati vezetők korrupt ügyleteiről írt cikkei váltották ki. A fővárosi hatóságok a pénteki demonstrációt nem engedélyezték, a több száz ember részvételével megtartott tüntetésen előállították az ellenzéki sajtó több munkatársát is.

Egy orosz oknyomozó újságíró az úttesten sem szalad át, nemhogy droggal kereskedjen
Átlátszó vádakkal támadták Ivan Golunovot. Széles körű felháborodás után ejtik az ügyet.

A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette. Kedd esti kiszabadulása után Golunov közölte, hogy nem fog részt venni a mellette szervezett szimpátiatüntetésen, és másoknak is ezt javasolta. Az alábbi videón viszont látszik, hogy az újságíró kérése ellenére sokan utcára vonultak, a rendőrök pedig egymás után vitték be a tüntetőket:

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című független lap szerkesztőbizottságának elnöke a The Bell hírportálnak azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök is beleszólt az újságíró ügyének elrendezésébe. Beszámolója szerint szombaton, még a Golunov házi őrizetbe helyezéséről szóló bírósági döntés kihirdetése előtt Putyin Alekszej Venegyiktovnak, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjének társaságában találkozott Moszkva két főpolgármester-helyettesével, Natalja Szergunyinával és Alekszandr Gorbenkóval, valamint a főváros rendőrparancsnokával, Oleg Baranov tábornokkal.

Muratov szerint a találkozón felmerült, hogy a Golunovval szembeni „bizonyítékok” gyengék, ezért az újságírót legalábbis előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe kell helyezni. Muratov úgy tudja,  Putyin azt követően döntött Golunov szabad lábra helyeztetéséről, hogy hétfőn találkozott Tatyjana Golikova emberi jogi biztossal, aki részletesen tájékoztatta őt az ügyről. A The Bell szerint Golikova a találkozó után annak a feltételezésének adott hangot, hogy Oroszországban több tízezer ítélet születhetett kábítószerügyben hamis bizonyítékok alapján.

Golunov szabadlábra helyezését és az ellene emelt vád ejtését kedden azt követően jelentették be, hogy a DNS-vizsgálat megállapította, az újságíró nem hagyott nyomott sem a hátizsákjában, sem a lakásán „megtalált” kábítószeres csomagokon. Putyin jövő csütörtökön többórás élő adásban az állampolgárok által felvetett kérdésekre fog reagálni. A Projekt orosz hírportál hétfőn publikált értesülése szerint a Kreml a Golunov-ügyet ezt megelőzően szerette volna rendezni. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedd délelőtt ezt még cáfolni igyekezett, de délután Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter bejelentette a tényfeltáró újságíró szabadon bocsátását.

Szabadulásakor arról beszélt, hogy még mindig nem igazán érti, hogy mi történik, és abban bízik, hogy mások nem kerülnek majd olyan helyzetbe, mint ő.


A moszkvai polgármesteri hivatal egyébként vasárnapra engedélyezte a Golunov melletti tüntetést. Szombaton az Oroszország Napja elnevezésű ünnep – a Szovjetunióból való évfordulója – alkalmából Moszkvában, csakúgy mint számos orosz településen, ünnepi rendezvényeket tartottak.
Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa kedden azt közölte, hogy Marat Muradov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik magas rangú vezetője, aki a Golunov által leleplezett moszkvai temetkezési maffia feje lehet, a családjával együtt csaknem egymilliárd rubeles (4,4 milliárd forint) ingatlanvagyonnal rendelkezik, és kapcsolatban áll a moszkvai polgármesteri hivatallal.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, az FSZB volt igazgatója szerdán Moszkvában a sajtó munkatársainak kijelentette: nincs információja arról, hogy a szakszolgálatoknak közük lenne a Golunov-ügyhöz. Hozzátette, hogy a törvénysértőket felelősségre kell vonni.

forrás: mti; BBC ; kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik