Nagyvilág

Magyarország ellenáll Brüsszel minden olyan törekvésének, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós finanszírozást

A magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban az igazságügyi miniszter.

Varga Judit figyelmeztetett: Budapest ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyet Brüsszel szerint a nacionalista magyar hatóságok megsértenek.

A politikus úgy nyilatkozott, az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása.

Nem kell újra feltalálnunk a kereket

– fogalmazott a miniszter.

Arra figyelmeztetett, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat.

Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetböl, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal

– mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit.

Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek.

Hozzátette: reméli, hogy az új bizottság hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás a tagállamok között.

Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén egy új korszak küszöbén állunk

– fogalmazott.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok eltérő alkotmányos történelme “a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel”.

Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza

– mondta az igazságügyi miniszter.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.