Nagyvilág

Európa leghatalmasabb hivatalnoka megbukott, most a szomszédunkba költözik

Martin Selmayr nevét korábban félve mondták ki az Európai Bizottság Berlaymont-nak nevezett központi épületében. Selmayr történetéről nemrég hosszabban írtunk. Sokáig Jean-Claude Juncker kabinetjét vezette, ott szerezte meg hírnevét és becenevei nagy részét. Nevezték a Berlaymont szörnyének és pszichopatának is, de az biztos, hogy nagyon nehéz lehetett mellette dolgozni, és autoriter stílusa rengeteg vezetőt üldözött el a bizottság környékéről.

Aztán rossz lóra tett. Selmayr és Juncker úgy próbálta előbbi hatalmát túlmenteni a Juncker-bizottságon, hogy megtették a bizottság főtitkárává, ami az EU legfontosabb adminisztratív posztja. Mindezt úgy, hogy csak órákig volt a bizottság főtitkárhelyettese, hogy meglegyen a kellő tapasztalata. Így elvileg Juncker távozása után is megtarthatta volna a befolyását.

Európa leghatalmasabb háttéremberének a nevét sem ismerik, most elbukhat
A Juncker mögött álló szörnyeteg rossz lóra tett, de őt ismerve találni fog egy olyan posztot, ahonnan tovább befolyásolhatja majd az EU-t.

De van egy olyan íratlan szabály, hogy nem jöhet a bizottság elnöke és főtitkára is ugyanabból a tagállamból. Mivel Selmayr német, Ursula von der Leyen megválasztásával megpecsételődött a sorsa. Ha a francia néppárti Michel Barnier vagy a holland szocialista Frans Timmermans lett volna a bizottság elnöke, akár maradhatott is volna a posztján. Így viszont beadta a lemondását.

Sokáig ment a tippjáték, hogy mi lehet az EU egyik legnagyobb hatalmú emberének következő munkája. Selmayr előre elmondta, hogy sokáig és keményen dolgozott a Berlaymont 12-13-ik emeletén, ezért most hosszú szabadságra megy.

Közben viszont kiderült, hogy novembertől új munkája van: ő lesz az EU legfontosabb embere Ausztriában. Az Európai Bizottság minden tagországba delegál egy főképviselőt, aki gyakorlatilag az EU nagyköveteként működik. Mivel az eddigi bécsi főképviselő Berlinbe megy, megürült egy hely, amit Selmayr el tudott foglalni. Ez persze messze nem lesz olyan befolyásos munkahely, mint az eddigi, de igazából egyetlen másik munkahely se lenne annyira befolyásos.

Selmayr feladatait egyelőre a helyettese, Ilze Juhanzone veszi át, de csak ideiglenesen, amíg nem választanak új főtitkárt. Addig Selmayr Juncker különleges tanácsadójaként kap majd fizetést.

Kiemelt kép: Olivier Hoslet / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik