Nagyvilág

Belebukott a nemi erőszakról tett állításaiba

Lemondott a Bukaresti Egyetem teológiai karának dékánhelyettese.

Mint korábban megírtuk, a Bukaresti Egyetem Ortodox Teológia Karának dékánhelyettese hatalmas botrányt robbantott ki. Vasile Răducă egyháza rádiójában egyebek mellett arról beszélt, ha egy megerőszakolt nő teherbe esik, az azt jelenti, hogy mégis élvezte.

Miután ez nyilvánosságra került, a dékánhelyettes lemondott – írja az Agerpres alapján a Transindex. Előzőleg a Bukaresti Egyetem rektora kérte a teológiai kar dékánját, menessze helyettesét, akitől a román ortodox patriarkátus is elhatárolódott.

A szóvivő szerint Răducă szavai a nemi erőszakról nem tükrözik sem a patriarkátus, sem a teológiai egyetem álláspontját. A pópaként is szolgáló egyetemi oktatótól az őt megszólaltató Trinitas rádió is elhatárolódott, de műsorvezetője ellen fegyelmi eljárás indulhat, mert nem reagált megfelelően a dékánhelyettes szavaira.

A tanügyminiszter „elborzadt” az ortodox pap szavain. Ecaterina Andronescu egy tévéműsorban külön kiemelte, hogy Răducă nemcsak ortodox pap, hanem egyetemi tanár is, aki ráadásul etikát tanít, de már nincs helye az egyetemen, főleg nem a teológiai fakultáson. Az oktatási tárca vezetője szerint az ügyben az egyetem  etikai bizottságának vizsgálatot kellene indította.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba közölte, a testület már következő ülésén napirendre tűzik az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik