Nagyvilág

A nemi erőszak áldozatait hibáztatta az ortodox dékánhelyettes 

Szerinte a nőnek jó lehetett, ha teherbe esett, miután megerőszakolták.

A Bukaresti Egyetem Ortodox Teológia Karának dékánhelyettese, Vasile Răducă az ortodox egyház rádiójában májusban beszélt, de szavaira csak most figyeltek fel. A Krónika a román portálok alapján azt írta, a 65 éves pópa szerint ritka, ha a nemi erőszakot elszenvedett nő teherbe esik. Ha mégis, ennek több oka lehet.

Például ha olyan erőszakról van szó, amelybe beleegyeztél, és jólesett. Vagy abban az esetben járhat terhességgel, ha képtelen vagy megakadályozni az ivarsejtek találkozását, a megtermékenyítést.

Elmagyarázta, hogy ezért megalapozatlan – az ortodox egyház ezért utasítja el – a nemi erőszak áldozataivá vált nők abortuszra vonatkozó igényét. Vasile Răducă ezen túl „undorító, szégyellnivaló szokásnak” nevezte a maszturbálást, amivel szerinte egyenértékű az óvszer használata. A Főtér.ro szerint a pópa később egy hallgatótól azt kérte, imádkozzon az Úrhoz, ha azt szeretné, hogy lánya szakítson muzulmán barátjával.

A teológiai tudományok doktora erkölcsteológiát oktat teológusoknak, de az egyik bukaresti ortodox templom lelkésze is.

A professzor kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki az akadémiai szférában és a közéletben. Mircea Dumitru, a Bukaresti Egyetem rektora felkérte a teológiai kar dékánját, váltsa le helyettesét. A rektor Răducă kijelentéseitől az egyetem nevében elhatárolódott. A Maszol.ro szerint ugyanezt tette a Román Ortodox Egyház szóvivője is, az Országos Audiovizuális Tanács megrovásban részesítette az  egyházi rádiót.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a Hotnews hírportálnak azt mondta, nem érti,

miért keverik egyesek a vallást a hülyeséggel. Ezek a kijelentések nem válnak egy lelkész és egy magas beosztású egyetemi oktató becsületére.

Asztalos Csaba ugyanakkor nagyra értékelte, hogy az ortodox egyház elhatárolódott a dékánhelyettes nyilatkozatától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik