Nagyvilág

Egy újabb fideszes alelnök megválasztását is elhalasztották

Deutsch Tamás szerint – akit meggyőző többséggel megválasztottak az általa kiszemelt EP-bizottság alelnöki posztjára – csak „pancserpuccsot” vezényel a magyar ellenzék az Európai Parlamentben, de ettől függetlenül tény, hogy hétfőn két fideszes politikusról szóló szavazást is eltoltak szeptemberig. Ez azért történt, mert az EP-bizottságokban tradicionálisan úgy szavaznak, hogy a jelölteket csak jóváhagyják a mögöttük kialakult többség tudatában, a két fideszes jelölte mögött viszont nem jött létre ez a többség.

  • Sem Hidvéghi Balázsról nem szavaztak hétfőn, hogy lehet-e az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöke,
  • sem Bocskor Andreáról, hogy elfoglalhatja-e a kulturális és oktatási szakbizottság negyedik alelnöki székét.

Mint ahogy az Eurológus is írja, az európai parlamenti tisztségeket a választási eredmények arányában osztják el egymás között. Ennek értelmében ez a pozíció az Európai Néppárt képviselőcsoportjának, és azon belül a Fidesz-KDNP küldöttségnek jutott.

Tehát hatalmas pofon, hogy így visszadobták a két fideszes jelöltet.

Michaela Šojdrová, a néppárti frakció koordinátora visszautasította azt a javaslatot, hogy másik jelöltet állítson az Európai Néppárt. Egyrészt azért, mert a belső elosztási rendszerük ezt nem teszi lehetővé, másrészt azért, mert Bocskor Andreát személyesen is jó jelöltnek tartja.

Kérdeztük a Fidesz-KDNP sajtóosztályát, és a fideszes EP-képviselőket is, hogy mit szólnak a szavazások elhalasztásához, esetleg állítanak-e más jelölteket a bizottsági alelnöki posztokra. Azonban választ sehonnan nem kaptunk.

A korábbi hivatalos kommunikáció szerint ez az ellenzéki EP-képviselők munkájának gyümölcse, akik aktív kampányt folytattak a fideszes jelöltek ellen. Ezt a kampányt a Momentum két képviselője indította korábban:

Nem vagyunk hajlandóak megszavazni fontos pozícióba olyan pártoknak a képviselőit, akik épp olyan rendszereket működtetnek Magyarországon és Lengyelországon, amilyen rendszerek ellen a Momentum létrejött

–  így magyarázta a döntésüket Donáth Anna EP-képviselő.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik