Nagyvilág

Bizarr rasszista szeánsszá változott Trump kampányfellépése

Kampánykörútja észak-karolinai államosán az amerikai elnök éppen Ilhan Omar demokrata képviselőnőt kritizálta, amikor közönsége azt kezdte skandálni, hogy „Send her back”, azaz „Küldd vissza”.

A skandálás Donald Trump vasárnapi Twitter-bejegyzésére utalt, melyben az elnök azt írta, hogy ha a kormány munkáját bíráló négy képviselőnő – Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley és Rashida Tlaib – nem érzi jól magát az Egyesült Államokban, akkor menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. A megtámadott színes bőrű képviselők egyébként Omar kivételével valamennyien az Egyesült Államokban születtek, Omar pedig 1992-ben, a polgárháború elől menekülő szüleivel érkezett Szomáliából az országba, 12 éves korában.

Kedden az amerikai képviselőház elítélte és rasszistának minősítette Trump megjegyzését, az erről szóló határozatot 240:187 arányban fogadták el, a republikánusok közül négyen együtt szavaztak a demokratákkal. Mindez azonban nem akadályozta meg Trumpot abban, hogy szerdai beszédében ismét „hazaküldje” politikai ellenlábasát.

A greenville-i közönség skandálását Trump nem szakította félbe – például azzal, hogy azért nem kell elzavarni az országból egy képviselővé választott amerikai állampolgárt, csak mert más a véleménye –, ellenben szünetet tartott beszédében, hogy tömeg hangja felerősödhessen.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik