Nagyvilág

A szlovák elnök fejet hajt Göncz Árpád sírjánál

Zuzana Čaputová szerint a Szlovákiában élő magyarok védelmének is a liberális demokrácia a leghatékonyabb eszköze.

A visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, demokrácia és szabadság – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő, miután Budapesten tárgyalt Áder Jánossal. Szerinte ez azért is fontos, hogy „ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – idézi szavait az MTI.

Kijelentette, hogy kampányában tett ígéretéhez híven a 450 ezer, magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Meggyőződése, hogy „az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”. Elmondta: azután, hogy Orbán Viktorral találkozik, fejet hajt Göncz Árpád sírja előtt, akit olyan embernek tart, aki megtestesítette a szabadság és demokrácia értékeit.

A sajtótájékoztatón Áder János előrevetítette: lehet, hogy a jövőben lesznek véleménykülönbségek szlovák kollégájával, de ez biztosan nem fogja ellehetetleníteni a kétoldalú, illetve a visegrádi együttműködést. Caputová erre azt mondta, partnerek között természetes, sőt kívánatos is a vélemények különbözősége, kölcsönös tisztelet mellett azonban az eltérő álláspontok nem lehetnek az együttműködés akadályai, Kérdésre válaszolva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik