Nagyvilág

Magyarul is megköszönte a támogatást az új szlovák elnök

Szerinte az eredmény megmutatta, hogy a tisztesség a politikában nem a gyengeség jele.

A Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén, így magyarul is megköszönte a támogatást Zuzana Čaputová, az ország szombaton megválasztott új elnöke.

Az Új Szó idézi a leendő államfő nyilatkozatát, aki azt mondta, nemcsak a győzelemnek örül, hanem annak is, ahogy lezajlott a választás.

Sokan kétségbe vontuk, nem hittük el, hogy saját politikai véleményünkkel is harcba lehet szállni, hogy nem kell a populizmus vonatára felszállni, hogy lehet igazat mondani, hogy agresszív szótár és övön aluli ütések nélkül is fel lehet kelteni az emberek figyelmét és érdeklődését

– fogalmazott. Szerinte ezt a fordulatot jelezte már a megyei és az önkormányzati választás is, és bízik abban, hogy a trend folytatódik az EP-választás során.

Azt gondoltuk, hogy az igazságosság és a fair hozzáállás a politikában csak intellektuális téma, de azt látjuk, hogy társadalmunkban sokan erre vágynak. Lehet, azt gondoltuk, hogy a tisztesség a politikában a gyengeség jele, most viszont azt látjuk, hogy ebben állhat az erőnk. Azt gondoltuk, a konzervativizmus és a liberalizmus közötti gát átléphetetlen, de azt látjuk, hogy áthidalható

– mondta. (Fotó: Europress – Joe Klamar / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik