Nagyvilág

A szlovák elnök felhánytorgatta az emberi jogokat a kínai külügyminiszternek

Zuzana Čaputová beszélt arról, amit a legtöbb politikus szeret elhallgatni.

Emberi jogi kérdésekben bírálta Kínát Zuzana Čaputová szlovák elnök, amikor az ázsiai ország külügyminiszterével találkozott szerdán – írja a Reuters hírügynökség, megjegyezve, hogy a kínai befektetésre éhes régiónkban a legtöbb politikus tartózkodik attól, hogy felemlegesse a szólásszabadság hiányát, a vallási és etnikai kisebbségek helyzetét, és más ügyeket.

Vang Ji Lengyelországot és Magyarországot is érinti mostani európai útja során. A vele való megbeszélésen Čaputová „az Európai Unió politikájával összhangban kifejezte aggodalmát az emberi jogok védelmével, az ügyvédek és emberi jogi aktivisták bebörtönzésével, az etnikai és vallási kisebbségek helyzetével kapcsolatban” – áll a szlovák államfő közleményében.

Áprilisban Hszi Csin Ping kínai elnökkel találkozva Orbán Viktor azt mondta, a magyar kormány és a magyar nép becsben tartja a Kínával való különleges barátságot, és Magyarország szilárdan hiszi, hogy Kína még pozitívabb szerepet fog betölteni a bonyolult és változó világban. Két éve a Tienanmen téren a kommunisták hősi emlékművét is megkoszorúzta. (Fotó: Europress – Dursun Aydemir / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik