Belföld

Orbán ott koszorúzott kommunista emlékművet, ahova korábban a lábát se tette volna be

Orbán Viktor megkoszorúzta a Tienanmen téren a kommunisták hősi emlékművét. A látogatásról beszámoló MTI a Miniszterelnöki Sajtóiroda képét közölve csak annyit ír a koszorúzásról: a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Ennek a helynek viszont szimbolikus jelentősége van, miután 1989-ben  itt fojtották vérbe a diáklázadást. Több ezren haltak meg akkor, a mészárlás miatt akkor a Fidesz közleményben tiltakozott, emlékeztet a 444. 

Még tüntetést is szerveztek a kínai nagykövetség elé, Bayer Zsolt akkor azt mondta:

ez a kommunista tömeggyilkosság jellemző a rendszerre, és ezek a veszélyek bennünket is fenyegetnek. Kelet-Közép-Európa és Kína véres öröksége egyaránt a félelem és az örök reménység. A félelem, mert mi vagyunk a fegyvertelenek, és az örök remény, mert ez ad nekünk erőt a további harchoz.

Aztán 2003-ban, amikor a Fidesz ellenzékben volt, Balla Mihály képviselőjük ezt mondta Medgyessy Péter kínai látogatására.

Az előző kormányciklusban a kínai emberi jogi problémák miatt nem valósult meg Orbán Viktor látogatása Pekingben.

Azóta sok idő eltelt, Orbán a dalai láma helyett már inkább a kínai miniszterelnökkel találkozik, százmilliárdokat kér tőlük,  és Orbán Viktor megkoszorúzza a Tienanmen téren a Népi Hősök Emlékművét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik