Belföld

Orbán: A magyar nép becsben tartja a Kínával való különleges barátságot

A miniszterelnök lehetőségként, és nem fenyegetésként tekint az együttműködésre.

Kína készen áll arra, hogy új szintre emelje átfogó együttműködését Magyarországgal – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor Orbán Viktorral tárgyalt Pekingben. A China Daily szerint megemlékezett arról, hogy idén van a hetvenedik évfordulója a diplomáciai kapcsolat felvételének a két ország közt, és kijelentette: mindkét országnak fontos, hogy erőfeszítéseket tegyenek a pragmatikus együttműködésért, ami mindkét fél számára előnyös.

Közölte: Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében, amibe beletartozik a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, és törekedni kell a még kézzelfoghatóbb eredményekre.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar kormány és a magyar nép becsben tartja a Kínával való különleges barátságot. Magyarország szilárdan hiszi, hogy Kína még pozitívabb szerepet fog betölteni a bonyolult és változó világban – jelentette ki, hozzátéve, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezésre lehetőségként, és nem fenyegetésként tekintenek. Közölte, hogy hazánk optimistán tekint a kínai high-tech fejlődésre, és üdvözli a kínai befektetéseket.

Kitért arra is, hogy Magyarország kész elősegíteni az európai-kínai kapcsolatok fejlődését. (Fotó: Europress – Andrea VERDELLI / POOL / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik