Nagyvilág

Lemondott a washingtoni brit nagykövet, akinek kiszivárogtak a jelentései

Lemondott szerdán az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete, akinek a Trump-kormányzatról szóló, gyakran igen lesújtó értékeléseket tartalmazó bizalmas diplomáciai táviratai a minap kiszivárogtak a brit sajtóhoz, diplomáciai válságot okozva a szoros szövetségesi viszonyt ápoló két ország között.

Sir Kim Darroch a távozását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után kialakult helyzetben lehetetlenné vált munkájának folytatása, és a felelős eljárás az, ha átadja a helyét egy új nagykövetnek.

Darroch a táviratokban – amelyeket valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapnak – egyebek mellett azt írta, hogy

  • Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Ház egyedülálló mértékben működésképtelenné vált,
  • az amerikai kormányt késhegyig menő belvillongások jellemzik,
  • és az elnök pályafutása dicstelen véget érhet.

Trump azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, keddi Twitter-bejegyzéseiben pedig félnótásnak, igen ostoba fickónak, felfuvalkodott bolondnak nevezte a brit nagykövetet.

Az ügyről itt írtunk korábban:

Csak a munkáját végezte a brit nagykövet, Trump az egész országon bosszulhatja meg
Kim Darroch alkalmatlannak, megbízhatatlannak és inkompetensnek nevezte az amerikai elnököt a hazaküldött titkos feljegyzéseiben. Ezzel még nem is lenne gond, csakhogy a jelentések kiszivárogtak, Trump pedig már a brit kormányt alázza a nagykövet miatt.

Kiemelt kép: Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik