Nagyvilág

Valamitől kegyetlenül félhet a dubaji hercegnő, ha el mert szökni az uralkodótól

Haya Bint al-Hussein hercegnő, Sheikh Mohammed Al Maktoum dubaji uralkodó felesége elhagyta a férjét, ami az Egyesült Arab Emírségekben enyhén szólva szólva szokatlan, inkább megdöbbentő.

Haya hercegnő 1974 májusában született. Édesapja Hussein jordán király, édesanyja Alia al-Hussein jordán királynő voltak, II. Abdullah jelenlegi jordán király pedig a féltestvére. Alig hároméves volt, amikor az anyját egy helikopter-balesetben elvesztette.

Gyerekként rengeteget tartózkodott Nagy-Britanniában, többek közt az Oxfordi Egyetemen is tanult. Ott kezdett el lovagolni, a húszas éveire profi sportoló vált belőle, és Jordániát képviselve kijutott a 2000-es sydney-i olimpiára, ahol hazája zászlóvivője is volt a nyitóünnepségen.

Később megválasztották a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökének és tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is.

Hivatalos honlapján azt írja,

a sport domináns szerepet töltött be az életemben gyerekkorom óta. Mivel a saját bőrömön tapasztaltam meg a sport erejét, azon dolgozom, hogy hasonló élményekkel gazdagodjanak mások is, főként a fiatal lányok. Motivál, hogy a sport életeket változtat meg, felemeli a nőket, és legyőzi a népek és nemzetek közt fennálló akadályokat.

Korábbi interjúiban arról beszélt, imádja a solymászatot és a lövészetet, mindig újságíró akart lenni, valamint azt is bevallotta: ő az egyetlen nő Jordániában, aki jogosítványt szerzett teherautóra. Erre azért volt szüksége, hogy a lovait szükség esetén maga is szállíthassa.

Fotó: AFP

A tökéletes házasság

2004. április 10-én az akkor 30 éves Haya a jordániai Ammanban hozzáment Sheikh Mohammed dubaji uralkodóhoz, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is. A férfi a házasságkötés idején 53 éves volt, és Haya lett a hatodik felesége. Tőlük összesen 23 gyermeke született.

Az utóbbi másfél évtizedben semmi nem utalt arra, hogy megromlott volna a kapcsolatuk, sőt, mintapárként tartották számon őket. Haya rendszeresen beszélt a házasságukról, és rendre egy tökéletes családi képet írt le.

Minden nap elvarázsolnak azok a dolgok, amiket csinál. Minden nap megköszönöm az Istennek, hogy ilyen közel állhatok hozzá

– mondta még 2016-ban az Emirates Woman című magazinnak adott interjújában. A cikkben arról is írtak, ha a férjéről kérdezték, csillogó szemekkel válaszolt, és látszott rajta, mennyire tiszteli a párját.

Az Instagramon is sokat posztolt is az uralkodóról, amint a gyerekeivel foglalkozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya) által megosztott bejegyzés, Júl 11., 2018, időpont: 10:29 (PDT időzóna szerint)

Nem volt más választása

Hogy mi okozhatott törést a kapcsolatukban nagy hirtelen, arról pontos információ nem áll rendelkezésre, de sajtóértesülések szerint Haya hercegnő tudomást szerezhetett róla, hogy milyen eszközökkel bántak el férje egyik lányával.

A 33 éves Latifa bint Mohammed Al Maktoum tavaly szökött meg az országból, majd az egész világot bejáró videóban mesélte el, hogy családjának nincsenek szabad döntései, és hogy bebörtönözték valamint megkínozták őt.

Latifa hercegnő állítólag egy francia állampolgár segítségével a tengeren menekült el Dubajból, de fegyveresek lekapcsolták őket India partjainál, majd visszatoloncolták őket az Egyesült Arab Emirátusokba.

A dubaji hatóságok decemberben megerősítették, hogy Latifa hercegnő biztonságban van, Haya hercegnő pedig közleményében úgy fogalmazott,

hihetetlen, hogyan tudott a lány ennyire elszakadni az igazságtól.

Csakhogy Haya hercegnő hat hónappal később rájött, milyen nyomást helyeztek Latifa hercegnőre és hogy milyen ellenségesen bántak vele a családban. Emiatt állítólag már ő sem érezte magát biztonságban.

Fotó: STRINGER / AFP

Haya hercegnő pontosan tisztában lehetett azzal a ténnyel, hogy hiába tesz feljelentést a férje ellen a rendőrségen, azzal csak árthat magának, és hiába akart volna válni, arra nem lett volna lehetősége. Dubajban az uralkodó mindenek felett áll, így ha valaki ki akar törni a családból, az egyetlen út az, ha menedékjogot kér egy távoli országban. Ez viszont meglehetősen kockázatos, így a nőnek nyomós oka lehetett a távozásra.

A férje hivatalosan nem reagált még a kialakult helyzetre, de június 10-én az Instagramon egy meg nem nevezett nőt, feltehetően Haya hercegnőt árulással vádolta meg.

A hazugságod napjainak vége van, és nem számít már, kik voltunk és ki vagy te. Nincs helyed már mellettem. Menj ahhoz, aki miatt elfoglalt voltál. Az sem érdekel, hogy élsz vagy meghalsz

– fogalmazott az erős hangvételű bejegyzésben a Sheikh Mohammed.

A dubaji uralkodó már keresi

A New York Times arról írt, hogy Haya hercegnő előbb Németországba ment, ahol menedékjogot kapott, majd innen vezetett tovább az útja Nagy-Britanniába. A pontos tartózkodási helyéről nem tudni, az viszont biztos, hogy magával vitte a férjével közös, 7 illetve 11 éves gyereküket is.

Állítólag a dubaji uralkodó felszólította a német hatóságokat, hogy küldjék haza a feleségét, de ők ezt megtagadták. Sőt, napvilágot láttak olyan hírek is, hogy német diplomaták segítettek a hercegnőnek a menekülésben, ami miatt komoly diplomáciai feszültség alakulhat ki az országhoz.

A The Sun úgy tudja, Haya hercegnő arról beszélt, azért a németekhez fordult először segítségért, mert nem bízott a brit hatóságokban és attól félt, hogy rögtön kiadják őt az Egyesült Arab Emírségeknek.

Állítólag a dubaji uralkodó fel is szólította a német hatóságokat, hogy küldjék haza a feleségét, de ezt megtagadták. Sőt, napvilágot láttak olyan hírek is, hogy német diplomaták segítettek a hercegnőnek a menekülésben, ami miatt komoly diplomáciai feszültség alakulhat ki a két ország között.

Haya hercegnő még most sem zárja ki, hogy el fogják rabolni és hazavonszolják az uralkodó parancsára. A nő bennfentes források szerint 40 millió eurót is magával vitt. A pénzzel valószínűleg konkrét terve nincs, csak reméli, hogy nem kell többet hazatérnie, ekkora összegből pedig kényelmesen új életet kezdhet Európában.

Várhatóan keresetet nyújt majd be Nagy-Britanniában a gyerekek elhelyezését illetően, és amennyiben ez megvalósul, arra is fény derülhet, miért csomagolt össze és hagyott hátra mindent maga után.

Kiemelt kép: Karim Sahib/ AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik