Nagyvilág

Azonosították az úzvölgyi temetőfoglaló focihuligánokat 

A dinamós keménymag román-magyar „meccsre” készült.

Többórányi helyszíni videó, több száz közösségi felhasználói profil és több ezer bejegyzés átnézése után a Maszol.ro azonosította a június 6-ai úzvölgyi incidens főszereplőit. A portál ezzel beelőzte az ügyben vizsgálatot folytató Bákó megyei rendőrséget, amely egyelőre arra sem válaszolt, őket mi akadályozta ugyanebben.

Az újságírók kutatása szerint a dinamós keménymag rongált, provokált Úzvölgyében. A felvételek alapján 19-re becsülik az ultrák létszámát. A „különítmény” tagjai közül többet név szerint is azonosítottak.

A focihuligánok egy hétig semmit nem osztottak meg úzvölgyi akciójukról, csak miután senki nem háborgatta őket kezdtek el  posztolni a Hargita megyei sírkert „bevételéről”. A Dinamo egyik elhunyt játékosáról elnevezett szurkolói csoport (Peluza Cătălin Hâldan – PCH) oldalán fotók is megjelentek.

A portál kitér arra is, hogy az ultrák „egyenruhával” is készültek a román-magyar összecsapásra. Olyan polót viseltek, amelyben 2015-ben Budapestre, a Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtezőre utaztak. A fekete/szürke trikón „Románia” felirat és olyan történelmi alakok (Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul) vannak, akik a román történetírás szerint a magyarok ellen harcoltak.

Megkezdődtek a magyar-román tárgyalások az úzvölgyi katonatemető ügyében
Az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik