Nagyvilág

Az abortuszszabályozással védekezik a halálos büntetése ellen a három zsidót meggyilkoló náci

Azzal érvelnek, ha a nőknek joga van dönteni, akkor nekik is.

A halálsoron ülő elítéltek egy csoportját védő ügyvédek most a kansasi legfelsőbb bíróság azon áprilisi döntését próbálja kihasználni, amely az állam alkotmányában rögzített abortuszhoz való jogot vette védelembe. Az ügyvédek szerint a döntés alapján a halálbüntetéseket sem szabad végrehajtani – írta a Law & Crime az AP alapján.

Az elítéltek között van a fehér felsőbbrendűséget valló Frazier Glenn Miller Jr., aki  három zsidót – köztük egy 14 évest – ölt meg Kansas City két különböző részén, mert szerinte túl nagy a hatalma a zsidóknak. 2015-ben hozták meg ellene a halálos ítéletet, kivégzésére azonban eleddig nem került sor. Miller ügyvédje mellett a csoport tagja egy testvérpár, Jonathan és Reginald Carr jogásza. Carrék arra kényszerítetek öt embert, hogy bankautomatából vegyenek ki pénzt, majd megerőszakolták őket, négyet pedig meg is öltek 2000-ben Wichitában. Rajtuk kívül még két elítélt ügyvédei tartoznak az ezzel érvelőkhöz. A halálsoron egyébként összesen tíz elítélt van.

Az abortuszszabályozás mellett az alkotmány azon rendelkezése miatt állt ki a legfelsőbb bíróság, hogy a nőknek joga van megszüntetni a terhességet, ugyanis ők rendelkeznek a testük feletti kontrollal. Az ügyvédek szerint, ha minden ember egyenlő – amit szintén kimond az alkotmány –, akkor az elítélteknek is elidegeníthetetlen joguk van az életükhöz.

Az ügyben novemberben lesz újabb forduló.

Kiemelt kép: John Sleezer-Pool/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik