Nagyvilág

Még 16 ezret sem kap Zelenszkij szóvivője

Persze hrivnyában, de azért még így meglepődtek a kárpátaljai portálok.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő újonnan kiválasztott szóvivője havi 15 720 hrivnyáért (kevesebb mint 170 ezer forintért) dolgozik – írja az elnöki  adminisztrációra hivatkozva a Kárpátinfo.net. Julija Mendel bérét a Miniszteri Kabinet korábbi rendelete alapján állapították meg. A Kárpáti Igaz Szó emlékeztet rá, hogy a szóvivőt június 3-án négyezer jelentkező közül választották ki a posztra.

A jelentkezők egy előválogatáson estek át, végül három jelölt állt Volodimir Zelenszkij és az elnöki adminisztráció tagjai elé. Nekik egy improvizált sajtótájékoztatón kellett helyt állniuk, ukránul és angolul kellett válaszolniuk kérdésekre.

A kiválasztáskor figyelembe vették, mennyire vannak tisztában az aktuális ukrajnai és külföldi politikai helyzettel, bírják-e a stresszt, van-e humorérzékük és milyen gyors a reakcióidejük.

Julija Mendel korábban Kijevben tanult újságírást, az amerikai Yale egyetemen volt gyakorlaton, majd több tévének, a The New York Timesnak, az ukrajnai Forbes-nak és az amerikai Politico-nak dolgozott.

Az ukrajnai bérek kapcsán korábban hihetetlennek tűnt az is, amikor riportunkból kiderült egy kárpátaljai polgármester havi harmincezer forintnyi fizetést kap.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik