Nagyvilág
Image: 73900154, A 2019.05.29.-Èn este bekˆvetkezett hajÛszerencsÈtlensÈg fejlemÈnyei j˙nius 3.-·n, 14.00 Ûr·tÛl 19.30-ig., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A katasztrófaturizmus nemcsak bizarr hobbi, hanem társadalmi haszna is lehet

A Hableány katasztrófája és a hajó kiemelés között eltelt nagyjából két hét alatt folyamatosan bámészkodó emberekkel volt tele a Margit híd pesti oldala és a rakpart. A Csernobil című sorozat indulása óta egyre többen látogatnak el a nukleáris baleset helyszínére: egy, túrákat szervező utazási irodának például 40 százalékkal nőtt meg a forgalma, az Utazómajom pedig Csernobillal reklámozza az akciós kijevi utat. Az emberek egy része kifejezetten szeret olyan helyre utazni, ahol valamilyen természeti csapás, tragédia, esetleg tömeggyilkosság történt a közelmúltban vagy akár évszázadokkal ezelőtt. Sokan morálisan elítélendőnek tartják a jelenséget – főleg amikor holokausztemlékmű előtt szelfiző vagy Csernobilban instagramozó és tangára vetkőző turistákról hallanak –, mások látják a pozitívumait is.

Angolul külön kifejezés van az utazásnak arra a formájára, amikor valaki egy baleset vagy természeti katasztrófa helyszínére látogat, általában nem sokkal az eseményt követően (disaster tourism), illetve arra, amikor egy legalább több évtizede történt, tömegmészárlás vagy tömeges kínzás területét keresi fel (dark tourism). Magyarul eddig csak a „katasztrófaturizmus” kifejezés terjedt el, ami mindkét változatot magába foglalja.

Az embereket már évszázadokkal ezelőtt is vonzották az extrém kiruccanások. A 19. században például tömegek keresték fel a waterlooi csata helyszínét pár órával annak befejezése után; a krími háború idején Mark Twain is az érintett területre látogatott, az I. világháború első éveiben pedig brit utazási irodák szerveztek frontkirándulást. Csak annyiban beszélhetünk 21. századi jelenségről, hogy a turizmus tömegessé válásával, illetve az információ egyre gyorsabb terjedésével érthető módon egyre többen és egyre szervezettebben jutnak el a katasztrófák és politikai konfliktusok helyszíneire. A „kalandtúrákra” teljes iparág épült, és szokásos árak többszörösébe kerülnek.

Talán nem is feltétlenül nevezhető katasztrófaturizmusnak, ha valaki egy olyan történelmi színtérre utazik, mint például Pompei. Az viszont, amikor egy magyar utazási iroda 1992/93-ban a jugoszláv polgárháborús Szarajevóba szeretett volna buszos utazást szervezni (amit végül nem engedélyeztek), már egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható. Auschwitz-Birkenauba évente több mint 1,4 millióan látogatnak el, de népszerűek a kambodzsai vörös khmerek tömegmészárlásaihoz kapcsolódó helyek, Nelson Mandela börtöne, vagy a 2004-es indai-óceáni cunami és a 2005-ös Katrina hurrikán által sújtott területek is. Vannak, akik kifejezetten háborús övezetekben szeretnek nyaralni; de olyan túra is létezik, ahol meg lehet nézni, hova ásta el áldozatait egy kaliforniai sorozatgyilkos.

People take pictures of the former cell of Nelson Mandela during a visit of a group of activists, religious leaders and former prisoners at Robben Island on December 13 2013, in Cape Town, for an all night vigil to commemorate Nelson Mandela, who was a prisoner on the island during the Apartheid era.  Mandela, the revered icon of the anti-apartheid struggle in South Africa and one of the towering political figures of the 20th century, died in Johannesburg on December 5 at age 95. Mandela, who was elected South Africa's first black president after spending nearly three decades in prison, had been receiving treatment for a lung infection at his Johannesburg home since September, after three months in hospital in a critical state. AFP PHOTO / RODGER BOSCH (Photo by RODGER BOSCH / AFP)
Mandela börtöne. Fotó: ROdger Bosch / AFP

Az utóbbihoz hasonló helyszín Magyarországon is kis híján létrejött: egy időben felmerült, hogy a „balástyai rém” tettiről is meg lehetne emlékezni. Arra a környékre, ahol a sorozatgyilkos élt, és ahol elásta az áldozatait, egyesek horrormúzeumot szerettek volna építeni, de az ötletet kegyeleti okokra hivatkozva elvetették. Az áldozatok hozzátartozóinak ugyanis nem feltétlenül tenne jót egy ilyen turistalátványosság.

Kiből és miért lesz katasztrófaturista?

A közhiedelemmel ellentétben a katasztrófaturisták többségét nem a leskelődés vagy a megbotránkoztatás hajtja. Lehet személyes kapcsolatuk is a tragédiával túlélőként vagy rokonként, motiválhatja őket intellektuális érdeklődés, vagy akár politikai kiállás is. Emellett kétségtelenül vonzó lehet a veszély közelsége, vagy az, hogy első kézből tapasztalnak meg valamit, amiről mások csak a hírekből értesülnek. Bizonyos helyeknek, településeknek vagy országoknak pénzügyi okokból szükségük is van a turizmusra – akár ilyen kontextusban is. Azt a pénzt, amit az utazók elköltenek, a károk helyreállítására is lehet fordítani. A turisták növekvő száma pedig azt közvetítheti a világ felé, hogy az adott célpont vonzó hely, és van jövője.

A Csernobilba és ehhez hasonló helyekre való látogatást az is motiválja, hogy szembenézhetünk a halállal. Félünk a klímaváltozástól, a globalizációtól, a nukleáris katasztrófától, vagy egyszerűen csak attól, hogy mi is meghalhatunk; a szorongás legyőzésében pedig sokat segíthet egy ilyen utazás.

Problémát elsősorban a nem megfelelő viselkedés, öltözet, a történelmi emlékhely tiszteletének hiánya okozhat. Érthető módon sokakban keltenek visszatetszést az Auschwitzban vagy a Fukushimában készített, és a Facebookra, Instagramra feltöltött vidám szefik. A turista veszélybe is kerülhet, ha olyan helyre látogat, ahol még zajlik egy aktuális konfliktus, de az életmentést is akadályozhatja, akár azzal, hogy a szűkös forrásokat – az élelmet, a vizet vagy az orvosi ellátást – használja.

Visitors walk in the ghost city of Pripyat during a tour in the Chernobyl exclusion zone on June 1, 2019. - HBO’s hugely popular television series “Chernobyl” has renewed interest around the world on Ukraine’s 1986 nuclear disaster with authorities reporting a 30% increase of tourist demands to visit the affected area and tourist operators forecasting that number of tourists visiting the site may double this year up to 150.000 persons. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Turisták Csernobil közelében, Pripjatyban. Fotó:Genya Savilov / AFP

A katasztrófaturisták egyik, jellemző típusa az energikus fiatal, aki szakít a mindennapos hagyományokkal és hajlamos az exhibicionizmusra, de ma már egyre több középkorú is vágyik az új élményekre, kalandokra. „Allocentrikusnak” pedig azt a típust nevezik, aki teljesen új, ismeretlen élmények, helyszínek iránt érdeklődik, és kockázatvállaló.

Egy személyiségvonás is kapcsolatba hozható a katasztrófaturistáskodással: ez a szenzoros élménykeresés. Minél inkább jellemző valakire, annál nagyobb mértékben lehet kockázatvállaló, és keresi a változatos, új, különleges élményeket. Egy ilyen embernek sok ingerre van szüksége ahhoz, hogy elérje az optimális éberségi állapotot, ne unatkozzon, jól érezze magát. Bár a férfiakra gyakrabban jellemző ez a tulajdonság, nemtől függetlenül igaz lehet, hogy a szenzoros élménykeresők szeretnek veszélyes helyekre utazni.

Elsősorban a helyszínen élők, az érintettek dolga eldönteni, hogy mennyit mutatnak meg a tragédiákból a turistáknak, vagy hova engedik be őket. A múlt és jelen megismerését, az empátia növelését akár segítheti is a katasztrófaturizmus, de csak abban az esetben, ha mindenki odafigyel az alapvető normák betartására.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.