Nagyvilág

Őszényi rendőrgyilkosság: a miniszter fejét követelik

Több szakszervezet Carmen Dan azonnali lemondását sürgette.

A Főtér.ro szerint forrnak az indulatok, a rendőrgyilkosság miatt több rendőrszakszervezet követeli Carmen Dan belügyminiszter azonnali lemondását. Panaszkodnak az elavult felszerelésre, illetve a cinikus rendőri vezetésre, az alulfinanszírozott állományra.

A körözött rablónak sokkal jobb, modernebb fegyvere volt, mint a rendőrnek, akit lelőtt. A rendőrnél egy 45 éve rendszeresített  szolgálati fegyver, egy ’74-es Carpaţi pisztoly volt, de van, aki még ilyenhez sem jut.

Az Őszényben lelőtt rendőr volt a negyedik, aki Carmen Dan hivatali ideje alatt halt meg. A szakszervezetek szerint ezért a  miniszternek már régen le kellett volna mondania, mivel gyakorlatilag

eltemette a rendőrséget.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja annak a Temes megyei rendőrségi akciónak a körülményeit, amelynél egy rendőrt lelőttek – írja a Maszol.ro. A portál idézi a belügyminisztert, aki azt mondta, ha szabálytalanság, mulasztás történt a bevetés megszervezésében, a legszigorúbb szankciókat fogják kiróni.

Carmen Dan belügyminiszter közölte, hogy most

a gyilkos elfogása jelenti a prioritást. Biztosítom azonban önöket afelől, hogy az IGPR aprólékosan megvizsgálja a rendőrségi akció megszervezésének körülményeit (…), és ha mulasztás történt, vagy nem az előírásoknak megfelelően szervezték meg a bevetést, a legszigorúbb intézkedéseket hozzuk meg.

A tárcavezető hozzátette, nem próbál menekülni a felelősség elől, de úgy véli,

senki nem hiszi, hogy a miniszter diktál a bevetésre induló rendőrnek.

Carmen Dan szerint a tárca átvételekor tett ígéretéhez híven az elmúlt két évben folyamatosan bővült a rendőrség felszereltsége. A belügyminiszter Facebook-oldalán külön méltatta az elhunyt rendőrt.

Hajtóvadászat az őszényi rendőrgyilkos után 
A román rendőrség nagy erőkkel, légi támogatással és nyomkereső kutyákkal is keresi.

Kiemelt kép: Carmen Dan/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik