Nagyvilág

Atomtöltetek mellett kokainoztak a brit katonák egy tengeralattjárón

Eljárás indult a brit haditengerészet három tengerésze ellen, mert kokaint fogyasztottak a fedélzeten. A HMS Vengeance katonái akkor buktak le, amikor Floridába érve részt kellett venniük egy drogteszten – derül ki a Daily Mail cikkéből.

A HMS Vengeance éppen egy titkosított akciót hajtott végre az USA partjai mentén, ezért arról nem lehet tudni, pontosan miért voltak ott a katonák, de az biztos, hogy komoly veszélybe sodorták saját magukat, és több millió másik embert is:

a tengeralattjárón ugyanis 16 atomtöltet is volt,

amelyek nyolcszor nagyobb pusztítást tudnak végezni, mint a hirosimai és nagaszaki bombák. A Trident fejek hatótávolsága 12 ezer kilométer.

Fotó: IAN KERSHAW / PA / AFP

A Daily Mail arról tud, hogy a HMS Vengeance legénységének több tagja is rendszeresen fogyaszt kokaint, de ők annyi vizet ittak meg a vizeletvizsgálat előtt, hogy kimutathatatlan volt a szervezetükből. Két hónappal ezelőtt hét tengerészt bocsájtottak el egy másik tengeralattjáróról ugyanezen problémák miatt.

A tengeralattjárón normál esetben 121 alacsonyabb rangú katona dolgozik, közülük kerültek ki azok, akiket most elbocsájtottak a droghasználat miatt. A 14 tiszt nem keveredett bele a botrányba.

A brit királyi haditengerészet továbbra is zéró toleranciával fordul a droghasználat felé, ezért a tengerészeket azonnal elbocsájtotta, ahogy visszatértek a skóciai bázisra. Csak akkor tarthatnák meg az állásukat, ha bizonyítani tudnák, hogy a drog nem saját szándékukból került a szervezetükbe, hanem valaki belecsempészte azt az italukba vagy az ételükbe. Ebben az esetben semmi ilyenről nem volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik