Nagyvilág

Úgy néz ki, nem ballisztikus rakéta volt, amit Észak-Korea fellőtt

Az ezen a héten az Észak-Korea által kipróbált taktikai fegyver minden valószínűség szerint nem ballisztikus rakéta, hanem szárazföldi műveletekben bevethető, irányítható rakétafegyver – állapította meg pénteken a szöuli és a washingtoni kormányzat.

Phenjan csütörtökön csak annyit közölt, hogy új taktikai fegyverrel hajtott végre kísérletet.

A dél-koreai vezérkar egyik, név nélkül nyilatkozó illetékese tudatta, hogy az amerikai hadvezetéssel arra a következtetésre jutottak, hogy nem ballisztikus rakétáról van szó. Elemzők szerint a fegyver kis távolságot tett meg alacsony magasságon, és valószínűleg rövid hatótávolságú, célkövető rakétáról lehet szó, amilyen például az Izraelben kifejlesztett Spike, amely 20 kilométeren belül vethető be páncélozott járművek és gyalogság ellen.

Észak-Koreát tiltott nukleáris fegyverkezése és ballisztikusrakéta-kísérletei miatt a nemzetközi közösség szankciók egész sorával sújtotta. Phenjan az elmúlt hónapokban, a washingtoni és szöuli közeledési kísérletek kezdete óta nem hajtott végre újabb kísérleti atomrobbantást, és nem lőtt ki ballisztikus rakétát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik