Nagyvilág

Macronék kizáratnák Orbánt a Néppártból

Ezt szabhatják a koalíciós megállapodás feltételéül.

Az Európai Néppártnak ki kell zárnia soraiból Orbán Viktort, hogy Emmanuel Macron pártja bármilyen európai parlamenti koalíciós megállapodásba belemenjen – erről Pascal Canfin beszélt a France Internek. Canfin az En Marche EP-választási listájának második helyéről jutott be, nyilatkozatát a Reuters idézte.

A francia elnök pártja az EP-ben a harmadik legnagyobb szövetséghez, a liberális ALDE frakciójához készül csatlakozni. A Reuters-cikk kitér arra, hogy az európai parlamenti többséghez szükség lesz az ALDE-ra is, miután a két legnagyobb szövetség, a Néppárt és a szociáldemokraták együtt sem alkotnak többséget a testületben. Canfin arról is beszélt, hogy „Merkel kedvenc jelöltjét” az Európai Bizottság élére, vagyis Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet alkalmatlannak tartják.

Kedden a szintén ALDE-tag Momentum budapesti sajtótájékoztatóján is előkerült a kérdés: Cseh Katalin, a párt egyik új EP-képviselője a hvg.hu szerint azt mondta, aki nem határolódik el Orbántól, azt nem tudják támogatni az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Hozzátette: azt tudják támogatni, aki a magyar jogállamiságot visszaállítaná. (Fotó: Europress – GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik