Nagyvilág

Merkel kitart Weber mellett, Macron inkább erős egyéniséget szeretne

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács konkrét nevekről nem tárgyalt, csak az Európai Bizottság elnökének kiválasztási folyamatáról – közölte Donald Tusk, a tanács elnöke a múlt heti EP-választás értékelésére összehívott rendkívüli csúcsértekezlet után kedden késő este. Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: az Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválasztja a bizottság elnökét, mondta a lengyel politikus, hangsúlyozva, hogy a jelöltnek így mindkét testület többségének szimpátiáját el kell nyernie.

Továbbra is Manfred Weber az Európai Néppárt jelöltje a bizottság elnöki tisztségére, Webernek az Európai Parlamentben szerzett ismereteit nélkülözhetetlen politikai tapasztalatnak kell tekinteni, noha többen vezető politikai jártassághoz kötnék a poszt betöltését – jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár nagyon erős üzenetnek nevezte, hogy az Európai Parlament – amely július elején plenáris ülésen dönt majd az uniós bizottság új elnökének személyéről – támogatja a csúcsjelölti rendszert.

Keddi munkavacsorájukon az állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy a következő, június végére tervezett csúcstalálkozón megpróbálnak jelöltet állítani az Európai Bizottság elnöki tisztségére, közölte Merkel.

Az Európai Unió tagországainak vezetői egyetértettek abban, hogy csúcsjelölti rendszer alkalmazása nem vezethet automatizmushoz, az uniós szerződések szerint az Európai Parlament nem javasolhat senkit sem az Európai Bizottság elnöki posztjára, az a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács feladata – ezt mondta Emmanuel Macron Brüsszelben.

Mint nap közben bebizonyosodott, a francia elnök sem a csúcsjelölti rendszert, sem Webert nem támogatja, a francia elnök ezúttal úgy fogalmazott: az Európai Bizottság következő elnökének vezető politikai tapasztalattal rendelkező, erős egyéniségnek kell lennie. Véleménye szerint az uniós intézmények vezető tisztségeire fele-fele arányban kellene karizmatikus nőket és férfiakat választani.

Kiemelt kép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik