Nagyvilág

Először találkozott Putyin és Kim Dzsongun

Megérkezett páncélvonatával Vlagyivosztokba Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, ahol Vlagyimir Putyin várta őt első csúcstalálkozójukra, írja a BBC.

Miután a két államfő kezet fogott, Kim Dzsongunt egy fúvószenekar szórakoztatta, majd beszállt a kocsijába, és 12 futkározó testőre kíséretében távozott a megbeszélés helyszínére.

Népünk jó érzéseit hordozva érkeztem Oroszországba, és amint azt már korábban is mondta, remélem, hogy a látogatás hasznos és sikeres lesz

– nyilatkozott az orosz állami televíziónak Kim Dzsongun, amikor átlépte a határt.

Hozzátette, reméli sikerül majd konkrétumokról beszélni a Koreai-félszigeten kialakult helyzet rendezésével és a bilaterális kapcsolatok fejlődésével kapcsolatban.

Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / Europress

A Kreml tájékoztatása szerint a felek az atommentesítés kérdését tárgyalják majd meg. Kim Dzsongunnak támogatásra van szüksége, hiszen év elején finoman szólva sem sikerült megállapodnia Donald Trump amerikai elnökkel Hanoiban.

Az oroszok szerint a denuklearizációhoz egy hatoldalú egyezmény szükséges. Az együttműködés 2003-ban elkezdődött a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az USA részvételével, de később berekedtek a tárgyalások. Putyin ezt akarja felélénkíteni.

Ahogy minden csúcstalálkozó, Kim Dzsongun számára ez is egy remek lehetőség a bizonyításra a külvilág és saját népe felé, hogy erős szövetségesei vannak. Elemzők szerint az oroszok számára sem mindegy a mai meeting kimenetele, mert fontos szereplőnek akarnak tűnni a Koreai-félszigeten.

Putyin egyébként állítólag régóta akarta már találkozni az észak-koreai diktátorral, de ő eddig Trumppal volt elfoglalva.

Oroszország, ahogy Amerika, Kína és mindenki más kényelmetlen helyzetben van amiatt, hogy Észak-Korea atomhatalom lett.

Észak-koreai vezető legutóbb 2011-ben járt Oroszországban. Kim Dzsongun mostanáig öt államfővel, a kínai Hszi Csin-ping, a dél-koreai Mun Dzsein, a szingapúri Li Hszien Lung és a vietnami Nguyễn Phú Trọng mellett Trumppal.

Kiemelt kép: Yuri KADOBNOV / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik