Média

Vizsgálatot indít az MTVA

Azt kérdeztük, hogyan lehet felügyelőbizottsági tag a közmédia Új Média és Teletext Kft. nevű leányvállalatában egy bírósági úton jelenleg 5 éves eltiltás alatt álló személy. Vizsgálatot indítanak és megteszik a szükséges lépéseket - felelték.

A 24.hu észrevette, hogy az MTVA leányvállalatként működő, a közmédia online és teletext szolgáltatásáért felelős Új Média és Teletext Kft.-nél 2014 óta felügyelőbizottsági (fb) tag egy olyan sóskúti lakóhellyel rendelkező magánszemély, egy bizonyos Tóth Tamás, akit

a cégbíróság idén májusban jogerősen 5 év időtartamra, azaz 2021 májusáig jogerősen eltiltás alá helyezett. Tóth Tamás ugyanis olyan cégben volt érdekelt, amely kényszertörlés alá került. Ilyen intézkedést akkor szoktak elrendelni, ha az adott vállalkozás valamilyen súlyos jogszabályi mulasztást követ el.

Tóth neve a cégnyilvántartásban több kényszertörlés alá került vállalkozásnál is szerepel. Tóth Tamáshoz kapcsolódik a sóskúti székhelyű TT Média Bt. nevű televíziós és filmproduceri iroda, mely kényszertörléssel szűnt meg, de a BETA Elektronikus Média Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. esetében is felbukkan Tóth Tamás neve.

Hogy Tóthnak pontosan milyen szerepe volt a TT Médiában, azt jelenleg nem látjuk pontosan, mivel ezt még 2014-ben szüntette meg a bíróság kényszertörléssel, és erre vonatkozó adat nem látszik a nyilvántartásban, de mivel a cég neve Tóth Tamás monogramját viseli, feltehetőleg tulajdonos és ügyvezető is lehetett. Az ugyancsak kényszertörölt BETA Elektronikus Média esetében azonban teljesen egyértelmű a helyzet: Tóth ügyvezető és tulajdonos is volt ebben. Ez utóbbi cég kényszertörlésekor meg is jelent a Cégközlönyben idén tavasszal az alábbi bírósági határozat:

A bíróság a társaság vezető tisztségviselőjét, Tóth Tamást (an.: B. I., […]Sóskút,[..]), a társaság törlésétől számított 5 (öt) éves időtartamra eltiltja attól, hogy más gazdasági társaságban vezető tisztségviselő legyen, többségi befolyással rendelkező vagy korlátlanul felelős taggá váljon, vagy egyéni cég tagjává váljon

A bíróság döntése idén május 18-án jogerőre is emelkedett, vagyis ellene fellebbezésnek már nincs helye.  (Tóth Tamás pontos lakcímét, adószámát, édesanyja teljes nevét adatvédelmi okokból eltávolítottuk, illetve monogrammal helyettesítettük  a fenti idézetben, bár az nyilvánosan is fellelhető a cégnyilvántartásban.)

Feladata a törvényesség ellenőrzése

Mivel az MTVA cégénél a felügyelőbizottság tagjaként Tóth Tamásnak épp a szabályszerűség ellenőrzése a feladata, ezért kíváncsiak voltunk, hogy hogyan töltheti be a pozíciót a cégnyilvántartás szerint még most is, másrészt adta magát a kérdés, hogy ha egy olyan kis magáncégben volt vezető és tulajdonos, ahol nem volt minden szabályszerű, akkor hogyan lehet képes a köz jóval nagyobb nagyságrendű vagyonának, a közel egymilliárd forint árbevételű Új Média és Teletext Kft. működésének ellenőrzésére.

Megvizsgálják és cselekszenek

Kérdésünket még szombaton el is küldtük ezzel kapcsolatban az MTVA sajtóosztályára, ahol végül hétfőn késő délután kaptunk választ. Azt kérdeztük, hogy

  • mi az oka annak, hogy az eltiltás ellenére Tóth Tamás változatlanul felügyelőbizottsági tagként még most is jelen lehet az MTVA leányvállalatában,
  • tudott-e a közmédia vezetősége az érintett személy eltiltásáról,
  • Tóth Tamás részt vett-e az eltiltás óta fb-tagként az fb ülésein?

A sajtóosztály erre azt a szűkszavú, ámde meglehetősen beszédes választ adta, hogy

az MTVA az általunk beküldött információk beérkezését követően megkezdte az ügy haladéktalan kivizsgálását, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A szükséges intézkedések mibenlétéről többet nem árultak el, így azt nem tudjuk, hogy a történtek után helyén marad-e a 2014 januárja óta a tisztséget betöltő felügyelőbizottsági tag.

Az ügyvezetőváltás kapcsán vettük észre

A felügyelőbizottság tagjával kapcsolatos furcsaságra egyébként annak kapcsán bukkantunk az Új Média és Telext Kft. cégadatai között, hogy szombaton elsőként megírtuk: Nobilis Márton ügyvezető igazgató váratlanul távozott a kft. éléről pénteken, illetve megírtuk, hogy ki lett a milliárdos Nobilis Kristóf fiának utódja.

Az MTVA leányvállalatának cégadatai között bogarászva arra lettünk figyelmesek, hogy egy kiemelés hívja fel a cég iránt érdeklődők figyelmét, hogy egy eltiltott személy is megtalálható a vállalat felügyelőbizottságában. 

Az MTVA leányvállalatáról, az 1998-ban még Új Képújság Kft. névvel létrehozott cégről különösen sokat lehetett az elmúlt időszakban hallani, főleg amikor fény derült egy többek által vitatott, 2014-ben történt 120 millió forintos honlapbeszerzési ügyükre. Ez az ügy azonban azzal zárult le, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mivel a 110, egymáshoz hasonló internetes oldal megvásárlását helyénvalónak találta a nyomozóhatóság, mely nem állapított meg bűncselekménygyanút. (Az ellenzéki Együtt tette a feljelentést.)

908 millió forint bevétel felett őrködhetett tavaly

Az Új Média és Teletext Kft. egyébként 908,7 millió forint nettó értékesítési árbevétellel zárta a 2015-ös pénzügyi évet – derül ki a leadott pénzügyi beszámolóból. Érdekesség, hogy a jelentős árbevétel ellenére a társaság csekély, mindössze 1,5 millió forint adózott eredményt tudott produkálni tavaly.

FRISSÍTÉS: fenti cikkünk megjelenése után másnap az MTVA bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszahívja Tóth Tamást a felügyelőbizottságból.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik