Nagyvilág

Kezet se tud mosni rendesen, mégis műtött – egész hálózatot építettek ki az álorvosok

Még a jéghegy csúcsa sem látszik a Romániában praktizáló álorvosok botrányában, megsaccolhatatlan, hogy a korrupt állami tisztségviselők segítségével hányan simultak bele a rendszerbe. A szaktárca átfogó ellenőrzés helyett látszatintézkedésekkel próbálja menteni a menthetetlent.

Hamarosan elérkezik az idő, amikor a beteg, mielőtt részletezné panaszait, elkéri az orvos diplomáját, engedélyeit, de arra is figyel, melyik egyetemet végezte – jellemezte a helyzetet egy idős háziorvos, aki úgy véli, azonnali átvilágítás kellene az egészségügyben. Az emberek valamelyest még bíznak a rendszerben, ám szaporodni fog az öntudatos betegek száma, és velük együtt a feljelentéseké is. Kisebb lebukások az elmúlt évtizedekben is előfordultak, ám a mostani botránysorozat példátlan Romániában. A dominót az álsebész-parkolóőr Matteo Politi ügye indította el.

Több kórház szerződött az olasz álsebésszel

A beavatkozás után úgy nézett ki a pofám, mint a kiklopfolt rántotthús

– panaszkodott egy hölgy a Libertatea bulvárlapnak, miután Politit letartóztatták és sorra érkeztek a feljelentések a felbátorodott áldozatoktól, akik addig mélyen hallgattak a sikertelen plasztikai műtétekről. Sőt, az sem zavarta őket, hogy műtét közben utcai ruhában ott bámészkodott Politi olasz fogorvos barátja is mondván, „ez a hobbija”.

A 39 éves Matteo Politi szülőhazájában nyolc osztályt végzett, majd parkolóőrként dolgozott, ám elhivatottságot érzett az orvosi pálya iránt. Egy ismert olasz kardiológus nevével visszaélve befurakodott Veneto és Lombardia tartományok több kórházába, ahol műtét után varrhatott, de kotnyeles mozdulataival lebukott, és másfél évre rács mögé dugták.

Szabadulása után Romániát célozta meg, ahol egy brit orvos, Matthew Mode nevén sikeresen honosította a Koszovói Orvosi Egyetemen szerzett diplomáját, majd ügyvédjén keresztül, vélhetően az állami alkalmazottak megkenésével, megszerezte a szükséges minisztériumi, tisztiorvosi engedélyeket.

Több bukaresti magánkórházzal között szerződést, esztétikai beavatkozásokat végzett, ám csak a Monza kórházban tűnt fel az ápolóknak, hogy kezet sem tud előírásszerűen mosni, a kesztyű felhúzásakor pedig idétlenkedik. A főnövér feljelentést tett, a rendőrség pedig elkezdte gyűjteni a bizonyítékokat ellene. Állítólag csak napok kérdése volt tavaly decemberi letartóztatása, de a sajtó kipattintotta az ügyet. Február 6-án Politi a Bukarest-Budapest intercityvel próbált meglógni az országból, de a kürtösi határállomásnál végül lekapcsolták.

A rendőrségi aktákat a kárvallottak tucatnyi feljelentése duzzasztja, az elcsúfított páciensek egyike például elmondta, Politi felajánlotta, hogy a fanszőréből is csinálhatna neki új szemöldököt.

Szíriába menekült a gerincműtéteket végző francia sarlatán

Politi ügye kapcsán elemzők felvetették Romániában, hogy olasz

álorvosok már egész hálózatot építettek ki, és talán a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek kellene rárepülnie a témára.

A feltevést erősítette az idén februárban felgöngyölített Pinori-eset. Francois Pinori 2004-ben telepedett le Temesváron, és az elmúlt két esztendőben egy temesvári magánklinikán ortopédusként álorvoskodott. A két év alatt 160 beteget kezelt, a legtöbbjükön sikeres lézeres gerincműtétet végzett, igaz, sokan belerokkantak a beavatkozásba, és újabb műtétekre volt szükségük, nyilván más kórházakban. A francia származású Pinorit egy olasz újságíró csapat leplezte le, akik megtudták, hogy a Firenzében illegális orvosi működésért jogerősen elítélt, hamis párizsi orvosi diplomájával kérkedő sarlatán itt dolgozik. Az adevarul.ro úgy tudja, Pinori az utolsó pillanatban Szíriába menekült.

Lassan varrt a nyolcosztályos nőgyógyász

A Politi-ügy kirobbanását követően Sorina Pintea egészségügyi miniszter azt szajkózta, hogy álorvosok az állami szektorban biztos nincsenek, csak a magánklinikák ellenőrzik felületesen az orvosok diplomáit. Aztán még ki sem hűltek a mikrofonok, amikor a Libertatea oknyomozó újságírói egy füles nyomán kiderítették, hogy az Ilfov Megyei Kórházban Raluca Bîrsan már egy évtizede segítette a szüléseket Roxana Dragu mellett. A VIII. osztályosok kötelező felmérő vizsgáját 2003-ban 1,68-cal (Romániában a 10-es osztályzat a maximum) abszolváló Bîrsan orvosi diplomát, licencvizsga-diplomát hamisított magának, majd beférkőzött dr. Dragu kegyeibe, és a császármetszéses szüléseket követően gyakran ő varrta össze a kismamákat. A doktornő rendre saját rezidens orvosaként mutatta be Bîrsant, miközben szakemberként nyilván tudnia kellett, hogy „kollégája” álorvos.

A bukaresti klubokban szelfiző női tandem máig vidáman dolgozna a kórházban, ám a magabiztosságuk hibákat is szült.

Gyorsabban varrjad, mert úgy járunk mint a másik szülésnél, hogy elmúlik az érzéstelenítő hatása

– sürgette a főnövér Bîrsant, emlékezett vissza egy momentumra Andreea Preda, aki 2012-ben hozta világra gyermekét az ominózus kórházban.

Predának feltűnt, hogy dr. Dragu arra hivatkozva, hogy a köldökzsinór rátekeredett a gyermeke nyakára, sürgősen császározni kell. Az elbocsátó orvosi igazolásban viszont már az állt, hogy rövidlátásra hivatkozva ő maga kérte a műtétet. „Sosem voltam rövidlátó, és ennyi év után feljelentést teszek, nehogy mások is hasonlóan járjanak” – nyilatkozta Preda a Libertateának.

A rendőrségi vallomásában Dragu kijelentette, végig úgy tudta, Bîrsan csupán önkéntesi szerződéssel dolgozik a kórházban. Más kérdés, hogy akkor miért engedte be a műtőbe.

Gyanús szemészházaspár

Újabban ellenzéki politikusok is élesen kritizálják a szerintük korrupt egészségügyi rendszert. Megjósolni sem merik, hány álorvos kilétére derül még fény, miután pár hónap alatt több  mint fél tucatnyian buktak le. A kritikánál már messzebbre mennek. Emanuel Ungureanu a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője azzal gyanúsítja Crina Nistort, a Kolozsvári CFR Kórház (a vasút egészségügyi intézménye) orvosát, hogy

egy évtizeden keresztül diploma nélkül végzett szemműtéteket férje árnyékában.

Marius Nistor valóban a kórház szemésze, betegek állítása szerint együtt műtöttek Crinával, miközben az asszony csak 2018 októberében szerezte meg az orvosi diplomáját. Közben felépítettek egy magánklinikát a CFR-kórházzal szemben, és a betegeiket, különböző vizsgálatokra ide-oda átirányítják, leszedve a pénzt a rendszerről. De előfordult, hogy a betegek magánklinikai műtétre fizettek be, mégis az államiban kerültek szike alá.

A rendszer olyan, mint egy szellemkastély, amelyben a betegek csupán kísérleti alanyok

– fogalmazott a hotnews.ro-nak Ungureanu.

Vidéken még rosszabb lehet a helyzet

A most 26 éves Ionuţ Grigore 2015-ben nyitott „magánklinikát” Bukarestben az egyik felsőoktatási intézmény campusának rejtett szobájában, és piaci ár alatt gyógyító pszichiáterként, ortopédusként reklámozta magát a közösségi oldalakon. Dőltek a páciensek, s az alacsony árrés, nagy profit elv alapján Grigore a nagy kórházakkal ellentétben szinte aprópénzért végzett mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatokat. Igaz,

a csapdába besétálónak csupán egy, a másik végén pislákoló műanyag csövet kellett szorongatnia, miközben a „doki” számítógép előtt ülve sorolta a kórokat a mind sápadtabb páciensnek.

Az egyik feljelentő elmondta a rendőrségen, hogy amikor megkérdőjelezte a betegségáradatot, és látni akarta az „orvos” diplomáját, sőt, visszakérte a pénzét, Grigore szitkozódni kezdett, majd alvilági verőbandával fenyegette meg.

A szaktárca az állami tévé leleplező riportját követően kiküldte ellenőrző csoportját, de Sorina Pintea miniszter kijelentette: egy betegnek rá kell jönnie, hogy sarlatán vizsgálja.

Az álorvosbotrányok sora folytatható, de a román egészségügyet belülről jól ismerők szerint a címlapra kerülő eseteknél is súlyosabb károkat okoznak a vidéki városokban, falvakban meghúzódó, diploma nélküli háziorvosok. Csak egy példa: az Antena1 hírtelevízió rejtett kamerás riportja derítette ki, hogy a Călăraşi megyei

Valea Argovei községből évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt a háziorvos. De beült helyébe a korábbi asszisztense, Florin Naziru, aki azóta is az egykori doki parafáját használva írja százával a recepteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik