Nagyvilág

Bíróság elé áll Ion Iliescu volt román államfő az 1989-es forradalom miatt

Romániában megkezdődik a per az 1989-es forradalom ügyében, miután a nyomozati anyagot az ügyészség katonai ügyészi részlege átküldte a bírói testület elé – jelentette be hétfőn Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Tavaly decemberben emberiesség elleni bűntett miatt emeltek vádat Ion Iliescu volt román államfő ellen, akit azzal vádolnak, hogy az általa vezetett  Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) Nicolae Ceausescu kommunista diktátor 1989. decemberi elűzése után hatalmának megőrzése és legitimálása érdekében 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járó fegyveres diverziót szervezett.

Iliescut és Gelu Voican Voiculescut, a CFSN kormányfőhelyettesét – a televízió adásában és közleményeiken keresztül terjesztett – szándékos félretájékoztatással és rémhírkeltéssel, a Ceausescu házaspár kivégzéséhez vezető akciók megszervezésével gyanúsítja az ügyészség.

Ezen kívül bűnvádi eljárás indult Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka ellen, akit az otopeni repülőtéren egymás ellen vezényelt katonák által rendezett, 48 ember halálát okozó vérfürdő kiprovokálásával vádolnak. Petre Roman volt miniszterelnök esetében bizonyítékok híján megszüntették az eljárást.

Az ügyről hosszabban itt írtunk:

Vádemelés a „főforradalmár” ellen: tovább változik a múlt Romániában
Forradalom volt 29 éve Romániában? De akkor miért emeltek pár napja vádat a ’89-es események irányítója ellen? Pláne, hogy a mostani kormánypártot is ő alapította.

(MTI, Transindex)

Kiemelt kép: Europress/DANIEL MIHAILESCU/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik