Nagyvilág

Emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják a volt román elnököt

Vádlottá minősítette a román katonai ügyészség Ion Iliescut, és bűnvádi eljárást indított a volt román államfő ellen, akit három feltételezett bűntársával emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak az 1989-es forradalom ügyében.

Nicolae Ceausescu kommunista diktátor 1989. decemberi elűzése után az állam politikai és katonai vezetését az Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) ragadta magához, amely hatalmának megőrzése és legitimálása érdekében 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járó fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen, állapították meg az ügyészek. A vádhatóság szerint

1989. december 22. és 30. között mintegy 12 millió 600 ezer töltényt lőttek ki Romániában.

Iliescut és Gelu Voican Voiculescut, a CFSN kormányfőhelyettesét – a televízió adásában és közleményeiken keresztül terjesztett – szándékos félretájékoztatással és rémhírkeltéssel, a Ceausescu házaspár kivégzéséhez vezető akciók megszervezésével gyanúsítja az ügyészség.

Bűnvádi eljárás indult Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Emil (Cico) Dumirescu, a CFSN tagja ellen is. Előbbit az otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelt katonák által rendezett, 48 ember halálát okozó vérfürdő kiprovokálásával, utóbbit a televízió székházánál végrehajtott katonai akció megszervezésével gyanúsítják.

A katonai ügyészek két éve porolták le az 1989-es aktákat, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Korábbi nem hivatalos statisztikai adatok szerint a Temesvárról induló, Ceausescu kommunista diktátor bukásához vezető 1989-es forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket és 3138-an sebesültek meg. Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy mesterlövészek lövöldöznek az utcákon Ceausescu hatalmának helyreállítása érdekében.

Fotó: AFP / Daniel Mihailescu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik