Nagyvilág

Országos sztrájkba kezdtek a lengyel pedagógusok

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek hétfőn a lengyel óvodák, valamint az általános és középiskolák dolgozói a pedagógusok fizetésének emelése érdekében – jelentette be a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet, a ZNP.

A konzervatív kormánnyal folytatott, éjszakába nyúló tárgyalások sikertelenül zárultak le, ezért a ZNP-t vezető Slawomir Broniarz a Twitteren bejelentette, hogy a közelgő általános és középiskolai záróvizsgák, illetve az érettségi ellenére megindítják a sztrájkot.

A sztrájkoló szakszervezetek, a ZNP és a Forum ZZ szerint az oktatási intézmények csaknem 80 százaléka és 500 ezer pedagógus döntött úgy, hogy csatlakozik kezdeményezésükhöz. A ZNP szerint 1993 óta nem volt példa hasonló méretű sztrájkra az oktatásban.

A megmozdulás résztvevői azt szeretnék elérni, hogy ezer zlotyval (75 ezer forinttal) megemeljék a pedagógusok fizetését, valamint biztosítsanak több karrierlehetőséget számukra, és változtassák meg a rájuk vonatkozó teljesítményértékelési kritériumokat.

A kormányhoz közeli Szolidaritás szakszervezet vasárnap este megegyezett a kabinettel és lemondta a sztrájkot. A Szolidaritás elfogadta a varsói kormány 2019-re vonatkozó, összességében 15 százalékos béremelést kilátásba helyező ajánlatát, míg a többi szakszervezet ennek körülbelül a kétszeresével lenne csak elégedett.

A ZNP rámutatott, hogy egy tapasztalt pedagógus bruttó alapfizetése körülbelül 3500 zloty (alig több mint 262 ezer forint), ami a havi lengyel átlagfizetés mintegy 70 százaléka. Egy kezdő ezzel szemben mindössze az átlagbér felét kapja.

(MTI)

Kiemelt kép: sztrájkoló tanárok egy gdanski iskolában, MTI/PAP/Adam Warzawa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik