Közélet

Tarlós: Karácsonynak fogalma sincs, mi történik Budapesten

A miniszterelnök és köztem akadnak jelentős különbségek is, hiszen más gyökerekkel rendelkezünk, más időben és más környezetben szocializálódtunk – de van egy politikai szövetség köztünk,

mondta a Népszavának adott interjújában Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: nem lehet egyenlőségjelet tenni a Fidesz és közé, de van grundetika, ami egy határig feltétlenül működik nála.

Az interjú fő témája az őszi önkormányzati választás, pontosabban Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd parkolási botrányba keveredett főpolgármester-jelöltje volt. Tarlós szerint kiderült, hogy Karácsony nem az az ember, akinek hitték.

A renoméját önmaga kezdte ki. A Hír Tv-ben a zsidólistázást képtelen volt nácizmusnak minősíteni, Csepelt Budapest északi régiójába helyezte el, most meg a zuglói parkolási ügyben másokra mutogat. Nincs jóban a Fidesszel, ő a zuglói MSZP-t vádolta ezzel.

Tarlós állítja: mivel Zuglóban a 21 önkormányzati képviselőből csak 9 fideszes, Karácsony a törvény adta lehetőségével élve polgármesterként meg tudta volna torpedózni a parkolási rendeletet.

Csak a felelősségét próbálja elkenni, amikor arról beszél, hogy a szavazásnál a fejét lehajtva tartózkodott. A lényeg, hogy bevallottan gyanakodott, majd aláírta a parkolási szerződést. És hogy erről elterelje a figyelmet, bemártotta a saját pártjánál tízszer nagyobb szövetségesét, az MSZP-t.

A főpolgármester átrajzolná a budapesti parkolási rendszert: a főváros szedné be a díjakat, a pénzből kapnának a kerületek is, de a nagyobb része a közösségi közlekedésbe kerülne.

Zuglóban nem az a fő baj, hogy nem egységes a parkolási rendszer, hanem az, hogy a polgármester kötött helyben rossz szerződést, extrém magas üzemeltetési költségekkel.

Megjegyezte azt is, hogy Karácsony Gergely 2018-ban a 9 fővárosi közgyűlési ülés közül háromban maradt bent, és egész évben 18 másodpercet szólt hozzá.

Gyakorlatilag nincs jelen a fővárosban, fogalma sincs, mi történik.

Tarlós Istvánt megkérdezték arról is, hogy miért nem áll ki vitázni Karácsony Gergellyel, ám a főpolgármester szerint a zuglói polgármesternek egyelőre nem vele kell vitatkoznia, hanem Puzsér Róberttel vagy Sermer Ádámmal, a többi ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

[A] mára atipikussá vált viták ideje lejárt. (…) Mert a politikai érzelmeken alapuló viták rendkívül alacsony színvonalúak lettek. Falus Ferenc akart nyerni ellenem 2014-ben, hogy egy vödör jeges vizet öntött a fejére. (…) Karácsonynak csak kommunikációs paneljei vannak…

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz a napokban megszüntetett Fővárosi Közbeszerzési Kft. helyett, Tarlós azt válaszolta: kezdeményezte Orbán Viktornál a szerinte túl bonyolult és körülményes közbeszerzési törvény módosítását, és már alakult is egy munkacsoport a kormány és a főváros részvételével. A fővárosi projektekkel pedig majd egy hivatali főosztály fog foglalkozni.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik