Nagyvilág

Porosenko belement a drog- és alkoholtesztbe

Az ukrán elnök kész egy stadioban vitázni ellenfelével.

A hivatalban lévő ukrán elnök elfogadta ellenfele, Volodimir Zelenszkij feltételét, hogy a második elnökválasztási fordulót megelőző vitájuk tévéstúdió helyett stadionban tartsák. Petro Porosenko jelezte, a jelöltek közti vitát a törvény szerint a tévének kellene sugároznia, de

ha stadion, hát legyen stadion, várom Önt, Volodimir Olekszandrovics.

Az államfő a Facebookon közzétett videoüzenetében emlékeztette
Zelenszkijt, a jelölti vita nem showműsor, a választási kampány évekre, évtizedekre határozza meg az ország jövőjét. Elnöknek, a hadsereg főparancsnokának lenni nem játék, felelősséget kell vállalni az emberekért és az országért Ukrajnában és nemzetközi szinten is – tette hozzá.

„Nem akarok újabb öt évet csalás, fosztogatás közepette élni”
Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter is kifakadt, miután kiderült, Petro Porosenko is ott lesz az ukrán elnökválasztás második fordulójában. A jelenlegi elnök ellenfele Volodimir Zelenszkij komikus-színész lesz, aki fölényesen nyerte az első fordulót.

Volodimir Zelenszkij nem viccelt

Szerdán szintén a Facebookon hívta vitára Porosenkót a kijevi Olimpiai Stadionba. 24 órát adott neki a válaszra. Azon felül, hogy a nép előtt, a stadionban tartsák a vitát, feltételül szabta, hogy a vitát élőben az összes tévé közvetíthesse.

Azt mondta, mindketten essenek át orvosi vizsgálaton, igazolják, hogy nem alkoholisták, nem drogosok.

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart.  MTI/AP/Emilio Morenatti

Ezen felül felszólította Porosenkót, hogy adja meg a választóknak a tiszteletet, ne nevezze őt se a Kreml, se Ihor Kolomojszkij (oligarcha) bábjának, se bohócnak, hanem Ukrajna elnökjelöltjének.

Később az elnök kampánystábjának szóvivője közölte, Porosenko kész mintát adni bármilyen orvosi vizsgálathoz, beleértve az alkohol- és drogtesztet, péntek délelőtt kilenc órakor várja Zelenszkijt az Olimpiai Stadion orvosi központjában.

Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy a törvény értelmében, ha egy stadionban és nem a köztévében tartják a vitájukat, akkor azt az állam nem finanszírozhatja. Ez ugyanis így nem hivatalos elnökjelölti vita, hanem csak kampányrendezvény, annak költségét a jogszabály alapján a jelölteknek kell fedezniük saját kampányalapjukból.

A Választási Bizottság csütörtök reggelre feldolgozta az első fordulóban leadott szavazatok száz százalékát. A nem hivatalos végeredmény szerint Zelenszkij csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint Porosenko. A humorista-producer 30,24 százalékkal végzett az élen, a hivatalban lévő elnök 15,95 százalékkal a második helyen, így ők ketten kerültek be az április 21-én tartandó második választási fordulóba. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik