Nagyvilág

TImosenko választási csalással gyanúsítja Porosenkót

De nem perel.

Julija Timosenko, az ukrán Haza (Batykivscsina) párt jelöltje azzal gyanúsította meg kedden Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt, hogy szavazatokat vett el tőle és csalással jutott be az ukrán elnökválasztás második fordulójába. Timosenko hozzátette mindazonáltal, hogy nem támadja meg a választások eredményét, mert nem bízik az igazságszolgáltatásban.

Sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus azt mondta, hogy Porosenko bohózattá változtatta a választások vasárnapi első fordulóját. Utalt a nagyszámú jelölt indítására, és állami források felhasználására a kampányban. A költségvetésből fedezett szavazatvásárlásnak nevezte a nyugdíjasoknak kifizetett egyszeri nyugdíjkompenzációt, a rezsitámogatások készpénzben történő kifizetését és az egyszerűsített eljárású szociális támogatásokat a választások előtt.

Állítása szerint a helyette „véletlenül” a vele azonos családnevű Jurij Timosenko jelöltre leadott szavazatok (0,6 százalék) mellett elvesztett még több mint egy százalék voksot, ugyanis ennyi szavazólap volt, amelyen mindkét Timosenkót bejelölték, így ezek érvénytelenek lettek.

Kijelentette, hogy csalás zajlott a választások előtt, közben és után is, és ezt állítása szerint a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás igazolja. Bírósághoz viszont azért nem fordul, mert – mint fogalmazott – Porosenko „privatizálta” az igazságszolgáltatási rendszert, ezért nem bízik a tisztességes eljárásban.

Véleménye szerint az ukránoknak esélyük volt egy új, tisztességes életre, de ez az esély elveszett. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kampánystábja által kidogozott program nem pusztán választási reklám volt, és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az megvalósuljon.

Julija Timosenko kijelentette, hogy egyelőre nem készül felszólítani híveit arra, hogy valamelyik állva maradt jelöltet támogassák a második fordulóban.

A választás első fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista-producer végzett az élen 30,23 százalékkal, s a szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága mellett a második helyen Porosenko, a harmadikon pedig Timosenko végzett 15,92, illetve 13,39 százalékkal, mindössze 2,53 százalék a különbséggel. (MTI, fotó: Europress – Jaap Arriens/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik