Nagyvilág

„Nem akarok újabb öt évet csalás, fosztogatás közepette élni”

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter kifakadt, miután kiderült, Petro Porosenko is ott lesz az ukrán elnökválasztás második fordulójában. A jelenlegi elnök ellenfele Volodimir Zelenszkij komikus-színész lesz, aki fölényesen nyerte az első fordulót.

Az ország harcol az agresszor ellen, a politikai harc is természetes, de nem szabad megengedni, hogy ez politikai háborúba torkolljon. Még egyikük se nyerte meg az elnökválasztást, de föl kell készülniük rá, hogy a vesztes kezet nyújt a győztesnek

– mondta Arszenyij Jacenyuk egykori kormányfő, a Népi Front vezetője, aki méltóságteljes küzdelemre hívta föl az ukrán elnökválasztás második fordulójába bejutott két jelöltet. Jacenyuk az ukrán politikai élet egyik legbefolyásosabb személyisége,  pártja az elmúlt parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot kapta.

A vasárnapi elnökválasztás első fordulója a színész-komikus, Volodimir Zelenszkij fölényes győzelmét hozta, egymaga több szavazatot szerzett, mint a mögötte végzett Petro Porosenko, a hivatalban levő elnök, illetve Julija Timosenko, aki kétszer volt már  kormányfő, kétszer veszített elnökválasztást, ezúttal pedig, bár a nem hivatalos kampánykezdet előtt hónapokon át fölényesen vezetett, már a második fordulóba sem tudott bejutni.

Volodimir Zelenszkij Fotó:Genya Savilov / AFP

Három hónappal ezelőtt, a hivatalos kampány kezdetén még sokan hajlamosak voltak arra, hogy ne vegyék komolyan a showmant. Ám ahogy közeledett az első forduló, úgy vált mindinkább nyilvánvalóvá, hogy számolni kell vele. Most pedig már az sem lesz nagy meglepetés, ha végül ő vonulhat be a kijevi elnöki palotába.

Győzni akarunk! Fiatalok vagyunk, és nem akarjuk, hogy a jövőnk, és Ukrajna jövője olyan legyen, mint az elmúlt öt év volt.

– mondta Zelenszkij. Készen áll arra, hogy ütköztesse programját Porosenkóéval, immár látszik is mögötte az a stáb, amely tisztességesen fölkészítheti.

A hivatalban levő elnök megismételte, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha bábjának tartja őt. Ugyanakkor Zelenszkij és a vállalkozó egyaránt azt hangoztatja, kettejüket csak üzleti viszony köti össze,  semmi több. A Kolomejszkij-tévében futó, A nép szolgája tévésorozatnak persze nagy része volt abban, hogy bár Zelenszkij kívülről jött a politikába, mindenki ismerősként üdvözölhette. Ez önmagában persze kevés az üdvösséghez, vasárnap este óta azonban tény, sokan tartják őt alkalmasnak rá, hogy fölváltsa Porosenkót. Ez pedig a politikai kultúra változására utal: közel tudott kerülni az emberekhez, el tudta hitetni, hogy a politika fontosabb annál, minthogy csak a profik dolga legyen.

Erre a hitre van talán most a legnagyobb szükségük az ukránoknak. Jóval többen mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, pedig akkor a forradalmi lelkesedés is hajthatta őket. Akkor a hatvan százalékot sem érte el a részvétel,  most hatvanhárom fölé került ez a mutató. Aligha téved, aki azt mondja, a változtatás szándéka tükröződik ebben.

Tény, hogy még a visszafogottabban nyilatkozó elemzők is elsősorban a hivatalban levő elnök számlájára írják, hogy odaveszett az a lelkesedés, amelyet az öt évvel ezelőtti forradalom szült. És mindent nem lehet az orosz agressziónak betudni.

Ukrajna Európa egyik legszegényebb állama, miközben az országban határtalan és büntetlen a korrupció. A választási kampány hajrájában is kipattant több ügy, valamilyen formában mindben kimutatható az elnök közvetlen környezetének érintettsége. Mindez egyelőre büntetőjogi következmények nélkül.

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter nem sokkal azután, hogy kiderült, Porosenko tovább jut a második fordulóba, kijelentette, semmiképp nem támogatja őt.

Petro Porosenko. Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Nem akarok újabb öt évet csalás, fosztogatás közepette élni

– mondta. A Vesztyi napilapnak sikerült több szakértőt, köztük volt minisztert is megszólaltatnia. Egybehangzó vélemény, hogy a jelenlegi elnök újraválasztása semmi jót nem hozna az ukránoknak. Igaz, hogy a gazdasági növekedés folytatódna, de nagyon lassú tempóban, így az ország elmaradása nyugati szomszédaitól tovább növekedne. Viktor Szuszlov volt gazdasági miniszter szerint szembesíteni kell az elnököt egykori ígéreteivel. Vajon azt ígérte-e, hogy a bankok fele tönkre megy, hogy a hrivnya értéke több mint harmadára csökken, hogy a lakosság totálisan elszegényedik (az átlagbér a legfrissebb adatok szerint nagyjából 300 eurónak felel meg, miközben például az élelmiszerárak nem nagyon maradnak el a magyarországitól). Zelenszkij, aki épp oly fontosnak tartja az orosz agresszió elleni harcot, mint Porosenko, hangsúlyozza, hogy a béke záloga is az erős gazdaság.

Vasárnap délután megszólalt az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja, Kurt Volker. Nyilatkozata szerint Egyesült Államok nem személyeket, hanem elveket támogat, a demokráciát, a piacgazdaságot, a törvények uralmát, a korrupció elleni harcot, a biztonságot, az euroatlanti integrációs törekvéseket.

Melyik jelölt tudja mindezt egyszerűen és hitelesebben közelebb vinni az emberekhez? A második fordulóig háromhetes kampány vezet, abban talán kiderül.

Kerekes András

Kiemelt kép: Nemes János / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik