Nagyvilág

Brüsszelre fogja a kormány, hogy nem ratifikálta a családon belüli erőszak elleni egyezményt

Két éve még azt ígérték, hogy a ratifikáció „legkésőbb ősszel várható”.

A magyar kormány továbbra sem igyekszik ratifikálni a családon belüli és nők elleni erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezményt, derült ki egy írásbeli parlamenti kérdésre adott válaszból. Erről a Népszava tudósít.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Trócsányi László igazságügyi miniszternél érdeklődött, hogy mire vár még a kormány, miért nem vezetik át az egyezményben foglaltakat a hazai jogrendbe. Ennek szükségessége mellett konkrét adatokkal érvelt, köztük azzal, hogy hetente egy nő hal meg Magyarországon családon belüli erőszak áldozataként, és a felnőtt magyar nők fele megtapasztalta már a szexuális zaklatás valamely formáját.

Trócsányi helyett Völner Pál államtitkár válaszolt Tóthnak, aki azt fejtegette, hogy folyamatban van az Európai Unió csatlakozása is az egyezményhez. „Mivel az Unió hatásköre és a tagállami hatáskörök összefüggenek egymással, a tagállamok mellett az Uniónak is az Egyezmény részes felévé kell válnia ahhoz, hogy az Unió és tagállamai együttesen, koherens és egymás hatásköreit kiegészítő módon tudják teljesíteni az Egyezmény által rájuk rótt kötelezettségeket” – érvelt az államtitkár.

Völner szerint az Európai Bizottság részéről „még nem történt meg az uniós intézményekre vonatkozó kötelezettségek és azok teljesítési módjának azonosítása”, vagyis a válasz szerint brüsszeli késlekedés miatt nem tudja hazánk ratifikálni az egyezményt, amit egyébként már egy sor másik tagállamnak rég sikerült beleültetnie saját joggyakorlatába.

Völner egyébként 2017-ben még azt ígérte az ugyanerről érdeklődő Szél Bernadettnek, hogy az egyezmény ratifikálása „legkésőbb ősszel várható”. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik