Nagyvilág

Évtizedek óta példátlan módon zárult egy szavazás a londoni alsóházban

Évtizedek óta példátlan módon döntetlen eredménnyel végződött szerda este a londoni alsóházban egy szavazás, amelynek arról kellett volna döntenie, hogy a képviselők tartsanak-e további vitákat és véleménynyilvánítási célú szavazásokat a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, eddig háromszor elutasított megállapodás alternatíváiról.

A kialakult helyzetben a parlamenti szokásjog szerint John Bercow házelnök szavazata döntött. Bercow nemmel voksolt, vagyis a brexit-megállapodás helyett előterjesztendő alternatív javaslatokról a továbbiakban nem lesznek olyan viták és szavazások, amelyeket a képviselők maguk kezdeményeznek.

Brexit-tragédia: Hamlet még nem halt meg
A britek kilépése az Európai Unióból leginkább egy Shakespeare-i királydrámához hasonlítható.

A házelnök csak egyenlő eredmény esetén kapcsolódik be a szavazásokba. A brit parlamentarizmusban érvényesülő precedensjog alapján a házelnök döntetlen szavazatarány esetén rendszerint a status quo, vagyis az indítvány beterjesztése előtti helyzet fennmaradása voksol, és önmaga nem teremt olyan többséget, amely az adott beterjesztés javára egyébként nem jött létre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik