Nagyvilág
SHANGHAI, CHINA - MAY 15:  (CHINA OUT) A man views skyscrapers among the skyline of the Lujiazui Financial Area from the roof of a building on May 15, 2006 in Shanghai, China. According to state media, concerns are being raised about strong winds damaging skyscrapers in Shanghai. The Shanghai Architecture Association said three business districts in Lujiazui were most at risk. According to statistics in 2001, Shanghai had the largest concentration of skyscrapers in the world. And the number of skyscrapers in the city has grown considerably since then. Shanghai now boasts 2,000 buildings designated as "tall," and more than 140 of them are above 100 metres (about 328 feet). Experts said the winds could cause huge levels of destruction in areas around skyscrapers.  (Photo by China Photos/Getty Images)

Így kémkednek Kínában a nyugati vállalkozók után

Amikor a német üzletember, egy tőzsdei cég elöljárója megérkezett a fitneszterembe, rájött, hogy a szobájában hagyta a fürdőnadrágját. Visszafordult, de a belépőkártya nem engedte be a sanghaji hotelszobájába. Lement reklamálni a recepcióra, és amikor tíz perccel később visszaért, rájött, miért nem tudott bemenni: a céges laptopját felfordítva találta, kicsavarozva. A laptopot előzőleg a szoba széfébe zárva hagyta.

Nem csak ő járt így, több cégvezetővel, bankárral és ügyvéddel esett meg hasonló, és a helyzet egyre rosszabb a kínai kémkedés miatt. Az étterem be van poloskázva, a telefonokat lehallgatják, most már az eddig biztonságosnak hitt ötcsillagos szállók lakosztályai sem szolgálnak menedékkel – írta cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója. Kína a kémkedésben olyan lett, mint „az NDK a doppingban” – jellemezte a helyzetet egy gazdasági vezető.

A lapnak adott nyilatkozatát természetesen egyik szereplő sem vállalta névvel, Kína túl fontos piac a német gazdaságnak, túl nagy a kockázat, hogy milliárdos bevételektől esnek el, ha nyílt kritikával élnek.

A német államvédelmi hivatalnak nincsenek adatai arról, hogy valóban nőne a távol-keleti kémkedések száma, noha ők felelősek a gazdasági kémkedés elleni védelemért. Thomas Parenty, a Hongkongban élő biztonsági szakember szerint viszont

Mindenkit lehallgatnak, mindent végigolvasnak.

Sok cégnél felmerült, hogy egy lehallgatástól védett termet kellene készíteniük a kínai központjukba, ahová be sem teheti a lábát kínai munkatárs, de ez kevéssé életképes lehetőség, ahogy elég rasszista is.

Telefonon, autóban, éttermek eldugott sarkaiban tabu a családi és érzékeny üzleti témákról beszélni. Ha feltétlenül ilyenekről kell beszélni, azt a szabad ég alatt teszik, szorosan egymás mellett, akár a filmekben. Amikor gazdasági szereplők a német kancellárral együtt a kormánygéppel repülnek Pekingbe, már évek óta szabály, hogy az okostelefont otthon kell hagyni. Az egyszerű gazdasági- vagy külügyminisztériumi hivatalnokok büszkén mutatják fel egyszerű, olcsó telefonjaikat a delegációt elszállásoló hotelben, aztán a hazaút előtt már dobják is ki a szemétbe.

Nem újdonság, hogy Kína kémkedik a gazdaság prominensei után, de ennek kiterjedtsége és ereje új. Nemcsak abból a szempontból, hogy a távol-keleti ország új kiberbiztonsági törvénye szorgalmazza, hogy a cégek  kínai, a kormányzathoz kötődő szervereken tartsák az ügyfeleik adatait. Hanem a menedzserek, mint egy krimiben, hajszálakat ragasztanak az ajtóra, hogy tudják, míg ők tárgyaláson vagy gyárlátogatáson voltak, nem volt-e vendégük a szobájukban.

A német kormányzat becslése szerint 100 milliárd euró az a kár, amit német vállalatok évente elszenvednek „gazdasági hírszerzés és konkurenciakémkedés” miatt.

Kínában majd’ 200 ezer ember dolgozik azon az állambiztonsági minisztériumban és a néphadseregben, hogy külföldi vállalatokat hallgassanak le.

BEIJING - SEPTEMBER 06:  Chinese labourers adjust a surveillance camera at Tiananmen Square ahead of National Day on September 6, 2007 in Beijing, China. The Tiananmen Square is being decorated for the upcoming National Day celebrations on October 1.  (Photo by Guang Niu/Getty Images)
Fotó: Guang Niu/Getty Images)

Persze nem csak Kína kémkedik, elég csak Edward Snowdenre gondolni, aki kiszivárogtatta, ahogy az amerikai és brit titkosszolgálatok a Microsoft, a Google, a Facebook és az Apple bevonásával hogyan figyeltek meg embereket. A német alkotmányvédelmi hivatal közlése szerint nincs arra bizonyíték, hogy szövetséges államok titkosszolgálata szisztematikus ipari kémkedést hajtana végre Németországban, de a korábban az NSA-nél is dolgozó Parenty szerint ez nem igaz. Például Franciaország titkosszolgálata arról hírhedt, hogy mindent megtesz azért, hogy a francia vállalkozások üzleti kilátásait javítsa világszerte.

Kínában a kémkedés ennél sokkal nyilvánvalóbb

– tette hozzá.

Főleg Hszi Csin-ping 2012-es hatalomátvétele óta. Korábban volt olyan vállalkozó, akinél megjelent a rendőrség, hogy a gyára biztonsági kameráinak felvételét küldje tovább a kapitányságra, az üzletember ezt elutasította akkor, de ma már nem tehetne ilyet.

És nem csak a káderek segítik Hszi Csin-pingék munkáját, hanem a dolgozók is, akik szeretnének jó pontot szerezni az ország vezetésénél. Ami egy olyan korban, amikor az antikorrupciós kampányok miatt milliókat tartóztatnak le, nem egy utolsó ötlet.

A kínaiak pedig egymást is kémlelik, a munkahelyeken és az utcán az arc- és járásfelismerő rendszereik segítségével. Így nem meglepő, hogy mély bizalmatlanság van például a Huawei-jel szemben. Az amerikaiak szerint a cég készülékeit kémkedésre használja Peking, Németországban pedig azt sürgetik, hogy a Huawei-nek ne lehessen köze az 5G-hálózat kialakításához.

A biztonsági szakértő szerint annak nincs értelme, hogy az üzletemberek otthon hagyják a telefonjukat, és kint csak egy Gmail-fiókot használjanak, ugyanis a cégügyeket nem tudják így intézni, és a kommunikáció sem sokkal biztonságosabb. A számítógépek közül szerinte az Apple termékei elég biztonságosak, de más laptopokat jobb otthon hagyni.

A legnagyobb veszélyt azonban mégsem a fentiek jelentik hanem – ahogy azt a gazdasági és állami szereplőknek tanácsot adók egyöntetűen kijelentik – a hotel bárpultja.

Kiemelt kép: China Photos/Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

French anti-riot police force CRS officers stand by as migrants wait to board buses during the evacuation of a makeshift camp at Porte de la Chapelle, in the north of Paris, on August 18, 2017. - More than a thousand migrants and refugees were evacuated on early August 18 from a makeshift camp that had been set up for several weeks in La Chapelle. (Photo by bertrand GUAY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.