Nagyvilág

Két hét múlva kikerül a titkos amerikai jelentés

Íme a harmincmillió dolláros kérdés.

Április közepén hozza nyilvánosságra a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság csaknem 400 oldalas jelentésének szerkesztett változatát az amerikai igazságügyi miniszter.

A szenátus és a képviselőház vezető politikusaihoz intézett levelében William Barr úgy fogalmazott: nemsokára mindenki maga olvashatja a dokumentumot, a hírszerzési források és magánéletet érintő információk védelme érdekében azonban bizonyos részeket kihagy belőle.

Barr azt is közölte: május elején készséggel megjelenik a szenátus és a képviselőház igazságügyi bizottságai előtt, hogy beszámoljon a Mueller-jelentésről.

A Mueller vezette bizottság március 22-én zárta le 22 hónapig tartó vizsgálatát arról, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e Oroszországgal, és Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást a nyomozás során. A különleges vizsgálóbizottság munkájának költsége 30 millió dollár volt.

Donald Trump pénteken a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában újságíróknak azt nyilatkozta: „nagy a bizalma” William Barr iránt. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatalával, azt válaszolta: „Nincs rejtegetnivalóm, ha a miniszter ezt szeretné tenni, tegye.”

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata vezetője úgy véli, a jelentést szerkesztés nélkül, teljes egészében kell nyilvánosságra hozni.

Amúgy Trump szerint a vizsgálat boszorkányüldözés volt, és az alapján, ami a jelentésből kiszivárgott, pár napja úgy nyilatkozott: „Teljes felmentés.”

Ehhez képest  a Trump által pár hete kinevezett új igazságügyi miniszter, Bill Barr, a jelentésről készített rövid összefoglalójában már azt mondta, hogy „teljes felmentésről azért nincs szó”.

Trump nem az oroszok ügynöke, legfeljebb az oroszok eszköze
Robert Mueller jelentése után hatalmas a csalódottság a Trump-ellenesek táborában, de az elnök hívei sem örülhetnek felhőtlenül.

Maga Mueller pedig így fogalmazott: „Miközben ez a jelentés nem jutott arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is menti fel őt.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik