Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Mueller nagy szívességet tett az elnökválasztásra készülő demokratáknak

Az amerikai sajtó az elmúlt napokban szinte semmi mással nem foglalkozott, mint a Robert Mueller különleges ügyész kétéves nyomozását lezáró jelentéssel, de a téma szinte fel sem jött ott, ahol a legjobban számít: a választók fejében. Ezt tapasztalhatták meg az előválasztásra készülő demokrata jelöltek, miközben szavazókkal találkoztak az első választásokat tartó államokban.

Trump nem az oroszok ügynöke, legfeljebb az oroszok eszköze
Robert Mueller jelentése után hatalmas a csalódottság a Trump-ellenesek táborában, de az elnök hívei sem örülhetnek felhőtlenül.

A kérdések 60-70 százaléka az egészségügyről, a mentális egészségügyi problémákról és a fegyverekről szól – mondta el a CNBC-nek a már 2017 óta kampánykörúton lévő John Delaney szóvivője.

Ugyanezt tapasztalta a többi demokrata elnökjelölt. Mueller nyomozása, majd a pénteken benyújtott, de nyilvánosságra nem hozott jelentése szinte elő sem került a jelölteknek feltett kérdések között, amikor választókkal találkoztak.

Az NBC News beszámolója szerint Beto O’Rourke az előző héten több mint száz kérdést kapott nyolc államot érintő kampánykörútján, de egy sem foglalkozott Oroszországgal. Még azon a két napon sem, amikor már tudni lehetett, hogy a különleges ügyész leadta a majdnem két éve várt jelentését.

A szombaton Dél-Karolinában kampányoló Cory Booker szenátor kéttucatnyi választói kérdésre válaszolt, de a Mueller-jelentést csak egy kérdés érintette. Ugyanezt tapasztalta Amy Klobuchar New Hampshire államban, a szenátor az NBC Newsnak elmondta, ez meglepte, és ő volt az aki, próbálta felhozni érintőlegesen a témát, mert fontosnak tartja.

Cory Booker
Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg/ Getty Images

Mueller soha nem lett volna nyerő téma

Lehet, hogy Klobuchar úgy érzi, beszélnie kell a különleges ügyész nyomozásáról, de kampányszakemberek  az ellenkezőjét tanácsolják a demokrata jelölteknek. A stratégák régóta mondják, hogy a Mueller-nyomozásnál sokkal hatékonyabb lehet olyan témákkal megszólítani a választókat, amik a megélhetésüket érintik. Első helyen pedig az egészségügyi reform és a gazdaság áll.

Az NBC beszámolója szerint a választók épp ezekkel a témákkal kapcsolatban akartak minél többet megtudni a jelöltek álláspontjáról. Az egészségügy, a fegyverekről szóló törvények, a klímaváltozás, a diákhitel és a bevándorlás volt az, ami előkerült.

Ezt bizonyították a tavalyi kongresszusi választások is, amin azzal nyertek nagyot a demokraták, hogy a jelöltek az egészségügyi törvényeket helyezték kampányaik középpontjába– és Mueller nyomozásáról alig beszéltek.

A kongresszusi választások alatt készített közvélemény-kutatások is alátámasztották, a demokraták jól tették, hogy nem azzal kampányoltak. A különböző felmérések eredményei szerint magasan az egészségügy volt a választók számára legfontosabb kérdés, amit a gazdaság, a munkahelyek, a bevándorlás, az adó és fegyverek kérdése követett.

Az elnökválasztásba történt orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás fel sem került a legfontosabb témák listájára A Pew Research Center tavaly októberi felmérése szerint a választóknak mindössze a 45 százaléka tartotta fontosnak. Ez nem változott 2019-re. A Pew januári felmérése szerint a gazdaság (70%) és az egészségügyi költségek (69%) a két legfontosabb téma az amerikaiak számára, amit az oktatás, és a terrorizmus követ.

A sokakban csalódást keltő Mueller-jelentés most megkönnyíti a demokraták dolgát, és könnyebben beszélhetnek olyan kérdésekről, amik valójában érdeklik a választókat, és nem kell amiatt aggódniuk, hogy az újságírók közben semmi másról nem akarják őket kérdezni, mint Muellerről. 

Josh Schwerin, a Priorities USA nevű demokrata választási szervezet szóvivője  a McClatchyDC című lapnak elmondta, mindig is az volt a tervük, hogy a kampány alatt a gazdasági kérdésekre helyezik a hangsúlyt. Arra, hogy „Trump lépései milyen negatív hatással voltak az amerikai családokra”. Pont úgy, ahogy azt a 2018-as kongresszusi választások alatt tették.

Trump lesz az, aki kihasználja Muellert

Az újraválasztásért küzdő Trump kampánya már most jelezte, hogy egészen az elnökválasztás napjáig beszélni fognak arról, hogy Mueller nem talált bizonyítékot az oroszokkal történt összejátszásra, és folyamatosan fel fogják emlegetni, hogy a demokraták mennyire átpolitizálták a nyomozást – írta a CNBC.

Az elnök a Mueller-jelentés után nagyobb magabiztossággal mondogathatja, hogy politikai indíttatású boszorkányüldözés áldozata volt elnöksége első két évében, megerősítve a magáról kialakított képet, hogy ő egy kívülálló, akit a washingtoni politikai gépezet megpróbál elpusztítani.

Trumpot „felmentése” (ami valójában nem volt igaz felmentés) után csak még jobban fogják szeretni a rá szavazó emberek, azok után, hogy a demokratáknak sikerült „áldozatot csinálni belőle” – jelentette ki Matt Schlapp, American Conservative Union nevű konzervatív szervezet elnöke az NBC Newsnak.

Trump-kampánya már közzé is tett egy hirdetést, amiben demokrata politikusok nyilatkozatait vágták össze, ahogy arról beszélnek, Trump összejátszott az oroszokkal az elnökválasztás megnyerésére. Egy közleményben pedig kijelentették, a demokraták voltak azok, akik hazudtak és megtévesztették a választókat.

Annyira felzaklatta és meglepte őket a 2016-os választás eredménye, hogy a demokraták folyamatosan hazudtak az amerikai embereknek, remélve, hogy vissza tudják csinálni a választást

írta egy közleményben Trump kampányát vezető Brad Parscale.

Jöhet a kemény meló

Ahogy arról már írtunk, a demokratáknak most sokkal nehezebb lesz Trumpot legyőzniük, mint az előző elnökválasztáson. Míg 2016-ban egy amatőrökből álló csapat segítette hatalomra Trumpot, most egy profi gépezet dolgozik újraválasztásán. Ahogy azt Dan Pfeiffer, Barack Obama elnöki tanácsadója írta Twitter-oldalán:

Itt az idő keményen megdolgozni a választási győzelemért.

Sokkal nehezebb lesz a demokratáknak legyőzniük Trumpot, mint 2016-ban lett volna
Ne gondolja senki, hogy a demokrata jelölt könnyedén nyerhet a népszerűtlen elnök ellen. Trump elnökválasztási kampánya már nagyban zajlik, és jóval komolyabb, mint amikor Clintonnal mérkőzött meg.

Kiemelt kép: Alex Wong/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik