Nagyvilág

A kongresszus bekéri a teljes Mueller-jelentést, Trump ügyvédje vizsgálatot követel

Pénteken küldte el jelentését Robert Mueller különleges ügyész az amerikai igazságügyi minisztériumnak azzal kapcsolatban, hogy az oroszok beavatkoztak-e a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Vasárnapra William Barr igazságügyi miniszter elolvasta a jelentést és arról négy oldalas levelet küldött a kongresszusi politikusoknak. Ebben többek között azt írta: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást, és nem volt arra utaló jel sem, hogy akár Trump, akár a munkatársai összejátszottak volna az oroszokkal.

A jelentésre adott első reakciójában az amerikai elnök a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak nyilatkozva leszögezte: nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális. Az elnök megjegyezte: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton. 

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke egy közleményében azt hangoztatta, hogy Robert Mueller megállapításait minden igazságszerető amerikainak örömmel kell fogadnia.

Két esztendeig tartó vizsgálat és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején,

fogalmazott az alelnök. Hozzátette: „nagyszerű nap ez Amerikának”. Kiemelte, hogy az amerikaiak most már biztosak lehetnek abban, hogy a Trump-kormányzat arra összpontosít, ami igazán fontos.

Csak remélhetjük, hogy a demokraták, akik oly sok időt töltöttek a lejáratódott vádaskodásokkal, most majd csatlakoznak hozzánk, és ők is segítik a nemzetünket még virágzóbbá és minden egyes amerikai számára még biztonságosabbá tevő programunkat.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közleményben fejezte ki elismerését az igazságügyi miniszternek az elkötelezettségéért, és hangsúlyozta, hogy várja a jelentés további részleteit. McConnell kifejtette azt is, hogy őt aggodalommal töltik el Oroszország folyamatos kísérletei a beavatkozásra az amerikai demokratikus folyamatokba.

„Ez jó nap a jogrend számára. Nagyszerű nap Trump elnök és munkatársai számára. Nincs összejátszás és nincs akadályozása az igazságszolgáltatásnak. Ez a jelentés eloszlatta a Trump elnök feje fölötti felhőket. Rossz nap azoknak, akik azt remélték, hogy a Mueller-vizsgálat megbuktatja Trump elnököt” – fogalmazott közleményében Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

Ez csak a vég kezdete lehet Trump számára
Munkája végén jár az amerikai elnök gyanús ügyeit vizsgáló különleges ügyész, és bármikor leadhatja jelentését. De arra senki se számítson, hogy ezzel biztosan véget ér Donald Trump elnöksége.

Míg a republikánus tábor megelégedéssel fogadta, a demokrata politikusok nem vitatták ugyan, de fenntartásaikat hangoztatták az igazságügyi miniszter által a törvényhozóknak tájékoztatásul küldött levéllel kapcsolatban. Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közös közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy William Barr tájékoztatója „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad”. A két politikus úgy vélte, hogy Barr nem semleges megfigyelő. Egyúttal bejelentették:

a kongresszus bekéri a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is. 

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte, a jelentésben ellentmondások vannak, és bejelentette, hogy a közeljövőben kongresszusi meghallgatásra beidézik William Barr minisztert. Idézve a Mueller-bizottság jelentését, Barr a törvényhozóknak küldött összefoglalójában ugyanis az igazságszolgáltatás esetleges akadályozására vonatkozóan azt írta:

miközben ez a jelentés nem jut arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is mentesíti őt.

Doug Collins, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezető republikánus politikusa Nadlernek címezve leszögezte: „Nadler úrnak és a demokratáknak lehetőségük van, hogy újragondolják burjánzó vizsgálataikat”. Hozzátette: reméli, rájönnek, hogy „ami politikai abrak a demokratáknak, az talán nem jó az országunknak”.

A Wall Street Journal című lap elemzése szerint Donald Trump munkatársai számára politikailag aranyat ér a Mueller-bizottság jelentése. A lap értesülései szerint a Trump-kampány a következő napokban közvélemény-kutatásokat tervez, hogy felmérje, vajon a Mueller-vizsgálat milyen mértékben lehet hatékony fegyver a 2020-as elnökválasztáson a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ellen.

Trump ügyvédje vizsgálatot követel

Az amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak fényt kell deríteniük arra, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása.

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak nyilatkozva kifejtette:

teljes és átfogó nyomozásra van szükség – és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték -, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte.

Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat,

nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel.

Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/SAUL LOEB/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik