Nagyvilág

Theresa May a nyáron lemond

Theresa May brit miniszterelnök le fog mondani a brexit-tárgyalások következő fordulója előtt – írta szerdán a Guardian. A lap szerint May erről konzervatív parlamenti képviselőknek beszélt.

James Cartlidge képviselő azt mondta a Guardian újságírójának, hogy

amint elfogadja a parlament a kilépési megállapodást, May távozik a posztjáról.

Az értesülést a konzervatív frakció ülésén részt vevő több képviselő is megerősítette a lapnak. Egy miniszter szerint May közölte:

Hajlandó vagyok a tervezettnél előbb távozni, hogy gördülékenyen és rendben menjen végbe a brexit.

A miniszterelnöki hivatal eljuttatta a sajtóhoz May beszédének egy részét, amelyben többek között ez áll:

Tudom, hogy igény van arra, hogy a brexit-tárgyalások második részének új megközelítéssel és új vezetéssel induljunk neki. Én nem fogok ennek az útjában állni. (…) Arra kérek mindenkit ebben a teremben, hogy támogassák a megegyezést, így el tudjuk végezni a történelmi feladatunkat azzal, hogy a végrehajtjuk a brit emberek akaratát és problémák nélkül távozunk az Európai Unióból.

A brit miniszterelnök tavaly decemberben túlélt egy bizalmatlansági szavazást és akkor bejelentette, hogy a következő választáson már nem fog indulni.

Steven Swinford, a Telegraph újságírója azt írta a Twitteren, hogy amennyiben minden a tervek szerint alakul, May utolsó nemzetközi megjelenése miniszterelnökként június 28-án lehet a G20-as találkozón Japánban, az új konzervatív vezető pedig július 10-én veheti fel hivatalát.

Kiemelt kép: Europress/Wiktor Szymanowicz/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik