Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Pillanatok alatt elérte, hogy róla szóljon az amerikai elnökválasztás

A texasi Beto O'Rourke erősen indított, nemcsak a republikánusok tartanak tőle, hanem a többi demokrata jelölt is.

Bernie Sanders berobbant az elnökválasztásba, és rögtön maga mögé utasított mindenkit. Ezt írtuk még februárban, miután a 77 éves demokrata jelölt azzal indított, hogy összes riválisát túlszárnyalva majdnem hatmillió dollárnyi támogatást gyűjtött össze kampánya első 24 órájában.

Rekordja egy hónapot sem ért meg. Jött ugyanis a texasi Beto O’Rourke, és az egykori kongresszusi képviselőnek Sanderst is sikerült megvernie: 24 óra alatt 6,1 millió dollárnyi adományt zsebelhetett be elnökválasztási kampányára. (A harmadik helyen Kamala Harris kaliforniai szenátor áll, 1,5 millió dollárral.)

A baloldalon milliók várták hónapok óta, hogy bejelentse indulását a tavalyi év legizgalmasabb politikai felfedezettjének számító texasi politikus, aki azzal vált országosan ismertté, hogy szenátusi választáson sikerült keményen megszorongatnia a helyi politikai élet meghatározó alakjának számító republikánus Ted Cruzt. És már akkor kampánytámogatási rekordokat döntögetett.

Kennedy-hasonmás punk szerezné vissza Texast a demokratáknak
A novemberi időközi választás jelentheti Donald Trump amerikai elnök számára az első igazi megmérettetést.

O’Rourke csütörtök hajnalban jelentette be indulását az elnökválasztáson, de kampánya csak hétfőn hozta nyilvánosságra, mennyi pénzt is sikerült összegyűjteniük az első nap. A sajtó egész hétvégén hiába várta, hogy közzétegyék az eredményt, amiről a jelölt is jól tudta, milyen fontos lesz, mert azon is múlik, mennyire tartják majd esélyesnek az elnökválasztási versenyben.

Nagy reménység, kétségekkel

O’Rourke egy háromnapos iowai kampánykörúttal kezdte meg kampányát csütörtökön, és mindenhol túlcsordulásig megtelt helyszínek várták. A beszámolók szerint sikerült felkeltenie az első előválasztást tartó Iowa szavazóinak érdeklődését, akiknek megvan a hatalmuk ahhoz, hogy romba döntsenek vagy beindítsanak egy elnökválasztási kampányt.

A karizmatikus, kiváló szónoknak számító politikus pozitív hangvételű beszédekkel igyekezett meggyőzni az embereket, hogy ő a legjobb választás, aki képes lehet arra, hogy egyesítő erőként megszüntesse a megosztottságot az országban. Ahogy egy nyugdíjas választó, aki saját bevallása szerint már hét jelöltet nézett meg, a BuzzFeednek elmondta:

Most már megértem, hogy miért gyűjtött össze hetvenmillió dollárt Texasban, miért került olyan közel a győzelemhez egy republikánus államban. A személyisége miatt.

O’Rourke abban bízik, hogy a demokraták nem egy baloldali forradalomra, hanem pragmatikus együttműködésre vágynak, és egy olyan jelöltre, aki együtt tud dolgozni a másik oldallal is. Egy mérsékelt politikusra, aki képes lehet megnyerni annyi republikánus szavazót, hogy azzal le lehessen győzni Donald Trumpot.

Ennek megfelelően O’Rourke több republikánusnak számító városba és választókörzetbe is ellátogatott, és sok olyanba, ahol 2008-ban és 2012-ben még Barack Obama, de 2016-ban már Trump nyert. Majd olyan államokat (Wisconsin, Michigan, Ohio) vett célba, ahol Trump győzött, és amelyek biztosították, hogy megnyerje az elnökválasztást.

Kampányának első napjai azonban nem voltak mentesek a kritikáktól és támadásoktól, különösen a Demokrata Párt baloldali, progresszív szárnyáról. Többen is kiemelték, hogy O’Rourke-nak nincsenek konkrét megoldási javaslatai olyan súlyos problémákra, mint az egészségügy reformja, a klímaváltozás vagy a bevándorlás, nem áll ki sziklaszilárdan semmi mellett sem.

A Politico pedig arról írt, hogy sok demokrata nézte rossz szemmel a texasi politikus kampányindítóját kísérő sajtóvisszhangot, és nem örültek, hogy már most sztárolják, szenzációként tálalják jelöltségét. Különösen a Demokrata Párt női tanácsadóinak nem tetszett, hogy megint „egy fehér férfi” van a középpontban, miközben a demokrata elnökjelöltek között több nő és színes bőrű van.

Ez a frusztráció már akkor érezhető volt, amikor bejelentette indulását, és pont akkor megjelent a Vanity Fair címlap sztorija O’Rourke-ról, amihez a legendás fotós, Annie Leibovitz készítette a fényképeket.

Közben a republikánusok sem tétlenkedtek, élükön az elnökkel. Trump már pár órával O’Rourke bejelentése után támadásba lendült, és a texasi politikus heves kézmozdulatait és gesztikulációját gúnyolta ki, kijelentve, hogy „őrült lehet, vagy csak úgy tesz”. A Republikánus Párt pedig egy Szent Patrik napra időzített Twitter-üzenetben emlékeztetett arra, hogy az ír származású politikust fiatalkorában ittas vezetésen kapták.

Jelzi azonban, hogy a republikánusok tartanak tőle, hogy már akkor támadni kezdték, amikor még be sem jelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Legfőképpen azért, mert O’Rourke-kal a 40 éve biztosan a republikánus elnökjelöltre szavazó Texas is nyerhető lehet a demokratáknak.

A demokrata jelölt, akitől annyira rettegnek a republikánusok, hogy már most ki akarják csinálni
Hivatalosan még be sem jelentette indulását az elnökválasztáson, de már kampányt indítottak Beto O’Rourke ellen a konzervatívok.

Közben a sokak által Robert Kennedyhez és Barack Obamához hasonlított politikus nem csak a választók érdeklődését keltette fel. Obama találkozott vele Washingtonban pár héttel a szenátusi választás után, dicsérte a texasi képviselőt és szenátusi kampányát, emellett a volt elnök több régi tanácsadója is aktívan támogatja kampányát.

Közben a Demokrata Párt veterán kampányszakembereit sikerült megnyernie magának. Iowai kampányát Norm Sterzenbach-ot, a Demokrata Párt egykori iowai elnöke segíti, valamint Paul Tewes, aki Obama 2008-as, győztes előválasztási kampányát irányította az államban. A CNN információi szerint a kampánymenedzsere pedig Jen O’Malley Dillon lesz, aki Obama 2008-as megválasztásakor a kulcsfontosságú ingaállamokban folytatott kampányt irányította, 2012-ben pedig az elnök kampánymenedzser-helyettese volt.

A kiemelt képen Beto O’Rourke az  Iowa állambeli Mount Pleasant városában, egy március 15-ai kampányrendezvényen. Fotó: Charlie Neibergall / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik