Nagyvilág

1300 emberrel a fedélzetén irányíthatatlanul sodródott egy hajó a norvég part felé

Meghibásodtak egy tengerjáró luxushajó motorjai Norvégia nyugati partjainak közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni.

A mentőhajók és helikopterek már elindultak a Viking Skyhoz, a szárazföldön pedig előkészítették az emberek fogadásához szükséges létesítményeket.A meteorológiai intézet kiemelte, hogy a tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fúj, és 6-8 méteres hullámok tombolnak. Két mentőhajó az erős szél és hullámzás miatt kénytelen volt visszafordulni, és a mentést lassítja, hogy egy teherszállító hajó motorja is elromlott a közelben, és arról is ki kell menteni a 9 fős legénységet.

A Viking Sky nevű hajó irányíthatatlanul sodródott More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes.

Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Az utasok és a személyzet kimentése folytatódik.

A mentésben részt vevő öt helikopternek kora estig csak 87 embert sikerült lehoznia a fedélzetről, és a Molde város közelében fekvő Fraena településre szállítani.

Nyolcnak közülük könnyebb sérüléseik voltak. Néhányan közülük elmondták, hogy éppen ebédeltek, amikor a hajó rázkódni kezdett, ablakok törtek be, és víz dőlt be rajtuk.

A helikopterezést jobb szeretném elfelejteni. Nem volt vicces

– idézte fel a történteket egy amerikai utas az NRK norvég televíziónak.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Odd Roar Lange/ NTB Scanpix / AFP / Norway OUT)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik