Nagyvilág

A briteknek most egy petíció ad reményt a brexit leállítására

Egymilliónál is többen írták alá a brit parlament honlapján megjelent petíciót arról, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU-ban. A parlamentnek elvileg tárgyalnia kell a közérdekű petíció által felvetett kérdést akkor, ha az aláírók száma eléri a 100 ezret. Ahhoz azonban, hogy valóban a képviselőház elé kerüljön a kérdés, előbb két bizottságnak is jóvá kell azt hagynia.

A kilépés leállítását követelő online aláírásgyűjtést egy civil indította múlt héten, de igazán szerdán pörgött fel a szignók száma: akkor hirtelen több százezren írták alá, sok celeb kis is tweetelte a felhívást. Csütörtök délig 740 ezren írták alá, a szignók száma óránként átlagosan 40 ezerrel nőtt és délután négy körül elérte az egymilliót. A nagy terhelést nem is bírta a parlament oldala, volt, hogy elérhetetlenné vált a petíció, ami azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. Ez a cikkely szabályozza és aktiválása el is indítja a kilépési folyamatot.

Volt már példa hasonlóan sikeres online petícióra Nagy-Britanniában: a Donald Trump londoni látogatását ellenző aláírásgyűjtést 1,8 millióan támogatták.

Szerdán mozgalmas nap volt brexit-ügyben: Theresa May hivatalosan is kérte az Európai Uniót, hogy halasszák el június 30-ig a kilépést, aminek céldátuma a jelen állás szerint március 29., jövő péntek. Donald Tusk, az Európai tanács elnöke azt mondta, akkor mennek bele a halasztásba, ha a brit parlament jövő héten megszavazza az EU-val elért brexit-megállapodást – azt, amit kétszer már leszavaztak.

Jelenleg is zajlik az Európai Tanács kétnapos ülése, ahol Angela Merkel és Emmanuel Macron is azt mondta, nyitottak lennének a brexit határidejének elhalasztására. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban abszurdnak nevezte, ha az Egyesült Királyság rész vegyen a májusi európai parlamenti választáson.

Kiemelt kép: Photo by Aris Oikonomou / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik