Nagyvilág

Sebastian Kurz is ott lesz a Fidesz jövőjéről döntő néppárti ülésen

Az Európai Néppárt elnöksége a szerda déli órákban dönti majd el, milyen javaslatokat terjesszen a politikai gyűlés elé: a Fidesz kizárását, felfüggesztését vagy újabb ultimátumot fogalmazzon meg.

A Népszava információi szerint jelenleg még dolgoznak az indítványon a Néppárt brüsszeli székházában, az elnökség asztalán pedig egy olyan előterjesztés is helyet kapott, ami a Fidesz ideiglenes, néhány hónapra szóló felfüggesztését kezdeményezi.

A belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, a Néppárt brüsszeli Wilfried Martens kutatóintézetének elnöke és Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár is esélyes arra, hogy tagja legyen a vizsgálóbizottságnak.

A lap úgy tudja, a délután háromkor kezdődő gyűlésen részt vesz Sebastian Kurz osztrák kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke is.

Ahogy korábban megírtuk, az ülésen felszólal majd Orbán Viktor is, aki így kifejtheti saját álláspontját is. Az ügy hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Túl a Néppárton: Orbán azért veszíthet, mert túl sokszor nyert
Évek óta először fordul elő, hogy nem Orbán Viktor dönt arról, milyen irányba fordul a Fidesz.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik