Nagyvilág

Ingyen kapnak betétet és tampont az angol diáklányok

Idén szeptembertől ingyen juthatnak hozzá az intimhigiéniás termékekhez az angliai középiskolák és felsőoktatási intézmények diákjai – jelentette be a héten a brit pénzügyminiszter az úgynevezett menstruációs szegénység felszámolására irányuló erőfeszítések jegyében.

Philip Hammond szerint a tanárok körében egyre nő az aggodalom amiatt, hogy a diáklányok egy része kénytelen kimaradni az iskolából a menstruációja idején, mert nincs pénze tampont vagy betétet vásárolni.

Egy felmérés szerint a menstruációs szegénység több mint 137 ezer lányt tartott távol az iskolától 2017-ben és a fiatal nők csaknem egynegyede kényszerült arra egy bizonyos ponton, hogy papírzsebkendőt, vattát vagy dupla alsóneműt használjon a menstruációja idején, mivel nem állt rendelkezésére intimhigiéniás termék.

A Plan International nevű jótékonysági szervezet nagy-britanniai részlege, a Plan UK szerint azonban az ingyen tamponok és tisztasági betétek nem fogják megoldani a problémát, ha a lányok továbbra is kellemetlennek érzik, hogy a menstruációs ciklusukról beszéljenek vagy nem értik a saját testük működését. A szervezet szerint fontos, hogy a lányok, az iskolák munkatársai és a szülők is megfelelő oktatásban részesüljenek annak érdekében, hogy megszűnjön a menstruációt övező szégyenérzet.

A Plan International felmérése szerint a brit lányok 10 százaléka nem engedheti meg magának anyagilag, hogy intimhigiéniás terméket vásároljon.

(MTI)

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik