Nagyvilág

Ingyen betéttel lép fel Skócia a menstruációs szegénység ellen

Mert elfogadhatatlannak tartják, hogy bárki számára nehézséget jelentsen az alapvető higiéniai termékekhez való hozzájutás.

A világon elsőként ingyen juthatnak hozzá ezentúl az intimhigiéniás termékekhez a skóciai iskolák és felsőoktatási intézmények diákjai – jelentette be a skót kormány az úgynevezett menstruációs szegénység felszámolására irányuló erőfeszítések jegyében.

„Egy olyan gazdag országban, mint Skócia, elfogadhatatlan, hogy bárki számára nehézséget jelentsen az alapvető higiéniai termékek megvásárlása” – fogalmazott közleményében Aileen Campbell, a Skót Nemzeti Párt (SNP) politikusa a projekt múlt pénteki bejelentésekor.

A kezdeményezés révén Skócia lesz a világ első nemzete, amely ingyen tampont és tisztasági betétet biztosít az iskolák és felsőoktatási intézmények diákjai számára.

„Ez az 5,2 millió font (1,86 milliárd forint) összegű beruházás lehetővé teszi azok számára, akik rászorulnak, hogy nyugodt körülmények között és méltóságteljes módon jussanak hozzá ezekhez az intimhigiéniás termékekhez” – húzta alá Campbell, hozzátéve, hogy mindez megkönnyíti a diákok számára, hogy minden erejükkel a tanulásra összpontosítsanak.

A Plan International nevű jótékonysági szervezet márciusban közölt kutatása szerint a Skóciában élő lányok nagyjából 45 százaléka kénytelen volt már vécépapírt vagy egyéb alternatívákat – például zoknit, újságpapírt – használni menstruációja idején, mivel nem volt pénze az intimhigiéniás termékek megvásárlására.

Nagy-Britanniában nagyjából minden tizedik lányt érint a probléma, amely egyenes arányban nő a szegénységben élők számának növekedésével.

„Ezeknek a termékeknek az ingyenes biztosításával, valamint a nyilvános mellékhelyiségekben az olyan hétköznapi termékek melléhelyezésével, mint a vécépapír és a kézmosó folyadékok, megszabadítjuk a lányokat attól a szégyenérzettől, amelyről gyakran beszámolnak nekünk” – mondta Lucy Russell, a Plan International nagy-britanniai részlege, a Plan UK szóvivője. Hozzátette, hogy mindezek mellett kulcsfontosságú, hogy a lányok megfelelő oktatásban részesüljenek a saját testük működésével kapcsolatban, és hogy milyen is egy egészséges menstruációs ciklus.

Skócia North Ayrshire tanácsi kerülete lett nemrég Nagy-Britannia első olyan közigazgatási egysége, ahol ingyen lehet hozzájutni a higiéniás termékekhez a középületekben, méghozzá a mellékhelyiségekben kihelyezett automatákból.

A világ sok országában még ma is szégyen, tabu a menstruáció. A WaterAid nevű szervezet szerint világszerte 1,25 milliárd nőnek nincs hozzáférése vécéhez a menstruációja idején és sok lány kénytelen ilyenkor hiányozni az iskolából, aminek következtében gyakran elbocsátják őket az intézményből. (MTI, illusztráció: Europress – Alice S. / BSIP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik