Nagyvilág

114 ezer gyerek válhatott a pedofil papok és lelkészek áldozatává Németországban

Harmincszor több gyerek válhatott a katolikus és az evangélikus egyház pedofil papjainak áldozatává, az érintettek száma elérheti a 114 ezret – írta meg az Ulmi Egyetem reprezentatív kutatása alapján a Die Welt. A felmérésből az is kiderült, hogy az evangélikus egyház éppen olyan súlyosan érintett a fiatalkorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekben, mint a katolikus egyház, aminek pedofil ügyeiről korábban számos cikk született.

A lap emlékeztet: amikor tavaly ősszel kiszivárgott egy, a német püspökség megbízásából készült, az egyház tagjainak kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bántalmazásait vizsgáló jelentés, az akkor feltárt 3677 eset óriási visszhangot váltott ki. A kutatók az utóbbi 70 éves időszakra vonatkozóan 1670 pedofil pap bűneit taglalták jelentésükben, amely a közvéleményben és a katolikus egyházban is komoly sokkot váltott ki.

A Welt cikke szerint a felháborodás még nagyobb lehet, mert egy nemzetközi szaklap, a Journal of Child Sexual Abuse lehozta az Ulmi Egyetem reoprezentatív kutatását, amelyben már nem csak a katolikus, hanem az evangélikus papok visszaélései is napvilágra kerültek. Az Ulmi Egyetem Gyermek- és Serdülőkorvoslásának vezetője, Jörg Feger az egész ország népességére vonatkoztatható vizsgálata szerint

a katolikus egyház papjai és az evangélikus egyház lelkészei, illetve az ő munkatársaik mintegy 114 ezer fiatalkorúval szemben követtek el szexuális visszaélést.

A kutatás keretében 2500 személlyel készítettek interjút a gyermek- illetve serdülőkorukban átélt szexuális visszaélésekről. A megkérdezettek 0,16 százaléka azt mondta, hogy a katolikus egyház egyik intézményében bántalmazták, és éppen ennyien állították, egy protestáns intézményben szenvedtek el abúzust. Egyedül az áldozatok átlagéletkorában találtak eltérést. A protestáns egyház áldozatai között az átlagéletkor alacsonyabb volt.

Feger a Weltnek azt mondta: a püspökség megbízásából készült kutatásban csak a jéghegy csúcsa jelent meg, az akkor említett 3677 áldozatnál csaknem harmincszor többen szenvedtek el visszaélést a katolikus, illetve az evangélikus egyház képviselői által.

A kutató szerint a mostani vizsgálat segít pontosabb képet alkotni a kiskorúakkal szembeni szexuális bántalmazásokról, ugyanakkor bár a felmérés reprezentatív volt, a 2500 fős adatfelvétel még mindig kicsi, az érintett 0,16 százalék átszámolva 4 érintettet jelent. Feger nem tagadta, hogy azok, akik a papok által elkövetett abúzusokról számoltak be, jellemzően idősebbek, ezért fontos lenne fiatalabbak körében is megvizsgálni az esetleges érintettséget – ahogyan erre az ENSZ is ajánlást tett.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik