Nagyvilág

Pedofília miatt ítélték el a Vatikán kincstárnokát

A BBC cikke szerint tavaly decemberben pedofília vádjában bűnösnek találta az ausztrál bíróság George Pell bíborost. Eddig ő a legmaasabb tisztséget viselő egyházi személy, akit pedofília miatt ítéltek el. A büntetési tételt szerdán hozzák nyilvánosságra.

Fotó: Asanka Brendon Ratnayake / AFP

A bíbroros ellenn 2017-ben emeltek vádat, tavaly májusban pedig bírósá elé állt. Pellt 2002-ben egyszer már felmentették a szexuális visszaélés vádja alól. A mostani ítélet nem ebben az ügyben született:

Pell 1996-ban, Melbourne érsekeként két 16 éves fiúval szemben követett el szexuális bűncselekményt.

A bíróság csak az egyik áldozatot tudta meghallgatni, a másik fiatalon meghalt. Az áldozat szerint Pell azzal zsarolta őket, hogy bajba kerülhetnek, amiért alkoholt fogyasztottak. Az ügy eltussolásáért cserébe kényszerítette testi aktusra áldozatait.

Az ausztrál katolikus püspöki kar nyilatkozata szerint sokkolta őket az ítélet. Szavaik szerint Pell mindig kiállt ártatlansága mellett és így tesz jelenleg is. Pell fellebbezett az ítélet ellen. A bíboros 2017-ben a vádak elleni védekezés miatt elhagyta a Vatikánt, ahol a kincstárnoki tisztet töltötte be 2014 óta. Pellt Ferenc pápa nevezte ki a magas pozícióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik