Nagyvilág

Videón, ahogy aktivisták csípik el a CEU-n Manfred Webert

Nem Orbán Viktornál, hanem a CEU rektoránál Michael Ignatieffnél kezdte budapesti vizitjét Manfred Weber, az intézményben pedig a Szabad Egyetem aktivistái tettek fel neki nehéz kérdéseket – számolt be a Mérce.

A CEU diákjainak aktvisitacsoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek a rektori hivatal előtt. A diákok az Ignatiefftől kísérete társaságában épp rohamléptekben távozó Webert sikeresen állították meg.

A Mércéhez került, telefonnal készült felvétel tanúsága szerint Weber röviden elmondta, feltételei továbbra sem változtak, a plakátoknak el kell tűnniük.

Megtartottam a kérésüket. […] Garantálnunk kell, hogya CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és – ugyan lehetőségeim korlátozottak, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni

– mondta.  A diákok azt is megkérdezték, milyen „vörös vonalai” vannak most Orbánnal kapcsolatban, erre Weber már rövidebben és nagy általánosságban válaszolt csak:

Ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel

– mondta, hozzátéve, hogy:

Sok problémánk van. Ott van Kaczyński Lengyelországban, vagy Salvini Olaszországban, sok problémánk van, de ezeket meg kell tudni beszélni

– tette hozzá, majd elhagyta a termet.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik