Nagyvilág

Weber saját maga teljesíti azt a feltételt, amelyet ő szabott Orbán Viktor számára

A Fidesz Európai Néppártból való esetleges kizárásának lehetőségét egy gyenge pillanatában felvillantó Manfred Weber három feltételt szabott pár hete, amelyek nem teljesítése esetén elképzelhető, hogy repül a Fidesz a Néppártból. Úgy fest, Weber nem bíz semmit a véletlenre, saját maga gondoskodik arról, hogy teljesítse a Fidesz a feltételeket és ne kelljen kipenderíteni a magyar kormánypártot a legnagyobb európai pártcsaládból.

Az egyik feltétel az volt, hogy a magyar kormány/Fidesz/Orbán Viktor biztosítsa a lehetőséget, hogy a CEU Budapesten maradhasson. Erre mit talált ki Weber? Hát hogy saját maga intézi el azt, hogy egy német tartomány pénzt adjon a CEU-nak, hogy az maradjon Magyarországon.

A hvg.hu vette észre, hogy maga Weber árulta el egy német lapnak, hogy a bajor keresztényszocialista párthoz, a CSU-hoz tartozó – és a májusi európai parlamenti választások után az Európai Bizottság elnöki tisztségére aspiráló – politikus mai budapesti látogatásakor találkozik Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával, a megbeszélésen pedig fel fogja vetni a bajor kormánnyal egyeztetett ajánlatot.

„Szeretnék segíteni a CEU-nak, hogy módot találjon a munkája folytatására” – mondta Weber a lapnak, amely szerint a politikus azt fogja felajánlani az egyetemnek, hogy pozíciókat finanszíroznak az egyetem irányításában. A lap szerint két katedrát Bajorország finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el – írja a hvg.hu

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik